Soha ennyi jegybevételt nem produkáltak világszerte a mozik, mint tavaly

2020.01.13. 19:04

Soha nem látott sikeres évet zártak 2019-ben a mozik, köszönhetően az év végi nagy felfutásnak. Mindezek következtében a szektor globálisan rekordot is döntött a jegyeladások tekintetében.

Mindenkori csúcsra futottak tavaly a globális mozijegy-eladások. A Comscore elemzése szerint ugyanis 42,5 milliárd dollárt tettek ki a nemzetközi jegyeladásból származó bevételek, amilyen magas összegre még soha nem volt példa. Az Egyesült Államokon kívüli mozik szintén csúcsra futottak, és soha nem látott, 31,1 milliárdos eredményt értek el.

A mostani rekord elsősorban a 2019-es év nagy kasszasikereinek köszönhető. Elég erős éve volt a Disney-nek, amely az év során olyan filmekkel jött ki, mint a Bosszúállók: Végjáték, Az oroszlánkirály vagy a Jégvarázs 2. A Sony ezzel együtt nagyot kaszált az új Pókember-filmmel (Pókember: Idegenben), a Warner Bros. pedig a Jokerrel.

Az észak-amerikai mozik egyébként is igen jól teljesítettek. A 11,4 milliárd dolláros jegyeladás a valaha volt második legjobb évet jelentette 2019-ben, ráadásul az ötödik egymást követő év volt, amikor sikerült átlépni a 11 milliárd dolláros határt.

A nagy hollywoodi kasszasikernek volt köszönhető a 2019-es rekordForrás: AFP/Imaginechina/Ge Jinfh

Az észak-amerikai teljesítményt azonban igen jelentősen feljavították az év végén bemutatott filmek. Itt a Disney két nagy dobással szállt be (Star Wars: Skywalker kora, Jumanji: A következő szint), de olyan, szintén izgalmas címek is jöttek az év végén a térségben, mint a Kisasszonyok (Sony) vagy a Csiszolatlan gyémánt (A24).

Az erős év végének volt köszönhető, hogy az észak-amerikai lemaradás a 2018-as 11,8 milliárd dollártól lement mindössze 4 százalékra az áprilisban mért 11 százalékról.

Világos tehát, hogy a tavalyi év kiugróan erős volt a globális mozik számára, azonban nagy kérdés, hogy 2020-ban folytatódhat-e ez a trend. Elsősorban azért, mert nem lesz például Bosszúállók-film ebben az évben. Általánosan is elmondható azonban, hogy ebben az évben nem lesznek olyan gigantikus kasszasiker-várományosok, mint az elmúlt két évben.

Ezzel együtt is lesz néhány olyan film, amely igen erősen teljesíthet a mozikban. Ilyen például az új James Bond-film (Nincs idő meghalni), a Wonder Woman 1984, a Fekete özvegy, valamint a Top Gun: Maverick.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK