Soha ennyi jegybevételt nem produkáltak világszerte a mozik, mint tavaly

China sets box-office record China Chinese box-office sales film poster movie first quarter
--FILE--Chinese filmgoers are pictured at a Wanda Cinema featuring IMAX of Wanda Group in Shanghai, China, 3 March 2018. Box-office sales in China reached 20.2 billion yuan ($3.22 billion) in the first quarter, rising 39.8% from the same time last year. It is the highest-ever quarterly box-office sales ever recorded, breaking a record set by the U.S in the second quarter of 2015, with $3.1 billion. A total 561 million Chinese people went to cinemas during the first quarter, an increase of 36.4% from a year ago.
Vágólapra másolva!
Soha nem látott sikeres évet zártak 2019-ben a mozik, köszönhetően az év végi nagy felfutásnak. Mindezek következtében a szektor globálisan rekordot is döntött a jegyeladások tekintetében.
Vágólapra másolva!

Mindenkori csúcsra futottak tavaly a globális mozijegy-eladások. A Comscore elemzése szerint ugyanis 42,5 milliárd dollárt tettek ki a nemzetközi jegyeladásból származó bevételek, amilyen magas összegre még soha nem volt példa. Az Egyesült Államokon kívüli mozik szintén csúcsra futottak, és soha nem látott, 31,1 milliárdos eredményt értek el.

A mostani rekord elsősorban a 2019-es év nagy kasszasikereinek köszönhető.

Elég erős éve volt a Disney-nek, amely az év során olyan filmekkel jött ki, mint a Bosszúállók: Végjáték, Az oroszlánkirály vagy a Jégvarázs 2.

A Sony ezzel együtt nagyot kaszált az új Pókember-filmmel (Pókember: Idegenben), a Warner Bros. pedig a Jokerrel.

Az észak-amerikai mozik egyébként is igen jól teljesítettek. A 11,4 milliárd dolláros jegyeladás a valaha volt második legjobb évet jelentette 2019-ben, ráadásul az ötödik egymást követő év volt, amikor sikerült átlépni a 11 milliárd dolláros határt.

A nagy hollywoodi kasszasikernek volt köszönhető a 2019-es rekord Forrás: AFP/Imaginechina/Ge Jinfh

Az észak-amerikai teljesítményt azonban igen jelentősen feljavították az év végén bemutatott filmek. Itt a Disney két nagy dobással szállt be (Star Wars: Skywalker kora, Jumanji: A következő szint), de olyan, szintén izgalmas címek is jöttek az év végén a térségben, mint a Kisasszonyok (Sony) vagy a Csiszolatlan gyémánt (A24).

Az erős év végének volt köszönhető, hogy az észak-amerikai lemaradás a 2018-as 11,8 milliárd dollártól lement mindössze 4 százalékra az áprilisban mért 11 százalékról.

Világos tehát, hogy a tavalyi év kiugróan erős volt a globális mozik számára, azonban nagy kérdés, hogy 2020-ban folytatódhat-e ez a trend.

Elsősorban azért, mert nem lesz például Bosszúállók-film ebben az évben. Általánosan is elmondható azonban, hogy ebben az évben nem lesznek olyan gigantikus kasszasiker-várományosok, mint az elmúlt két évben.

Ezzel együtt is lesz néhány olyan film, amely igen erősen teljesíthet a mozikban. Ilyen például az új James Bond-film (Nincs idő meghalni), a Wonder Woman 1984, a Fekete özvegy, valamint a Top Gun: Maverick.