Rekord összegű céges pénzzel távozik a botrányos Boeing-vezér

Boeing 737 MAX
Vágólapra másolva!
A Boeing a múlt hónapban elbocsátotta Dennis Muilenburgot, amikor a 737 Max géptípusának két egymás utáni lezuhanásával indult válság súlyosbodott. Muilenburgot azért bírálták, mert a háttérbe tolta a biztonsági kockázatokat azért, hogy a repülőgépek piacra kerülhessenek. A volt vezért Dave Calhoun igazgatósági tag követi a vezérigazgatói székben.
Vágólapra másolva!

A Boeing tagadta, hogy Dennis Muilenburg korábbi vezérigazgató végkielégítést kapna, amikor távozik a cégtől a 737-es Max válság kezelése miatt,

ám mintegy 62 millió dollárnyi (bő 18 milliárd forintnyi) vagyont így is kiszakít a cégből a nyugdíjjal kapcsolatos juttatások és részvénycsomagja miatt.

A Boeing a múlt hónapban a 737 Max körüli válság tetőzésekor döntött Muilenburg menesztéséről. Mint emlékezetes, a korábbi két légi katasztrófa 346 ember életét követelte.

A régi vezért Dave Calhoun igazgatósági tag követi a vezérigazgatói székben január 13-tól,

aki 7 millió dolláros bónuszt kap, ha a hatóságok ismét jóváhagyják majd a Max levegőbe emelkedését.

A Boeing 737 Max botránya miatt menesztették a cég vezérigazgatóját, Muilenburg-öt, aki mintegy 18 milliárd forintnyi részvénnyel és nyugdíj-juttatással távozik a cégtől Forrás: Youtube/Boeing

Muilenburg korábban többször is adott előrejelzést a repülőgépek felszállási időpontjára, amivel csak rontott a helyzeten, hiszen a szabályozók többször is megerősítették, hogy még nincs végleges időpont arra, amikor újra a levegőbe engedik ezt a géptípust.

A 11 hónapos kényszerű földön tartás már több, mint 1 milliárd dollárjukba került a légitársaságoknak,

a Boeing pedig átmenetileg leállította a 737 Max repülőgépek gyártását.

Forrás: Cnbc.com