A kaliforniai Visa 5,3 milliárd dollárt fizetett a Plaid szoftvercégért, amely a Venmo, a Robinhood és számos további fintech alkalmazás kidolgozója – írja a CNBC.

A Plaid szoftverét gyakran vízvezetéknek említik, mivel a fintech pénzügyi alkalmazások alapját adja. A Szilícium-völgyben működő startupért 5,3 milliárd dollárt fizetett a Visa – jelentette be a két vállalat.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Decemberben a Plaid elmondta, hogy az Egyesült Államokban minden negyedik ember bankszámlája csatlakozik egy fintech céghez egy alkalmazáson keresztül. A Visa, a Citi, az American Express és a Mastercard is korai befektetői voltak a cégnek.

A Plaid 250 millió dollárt gyűjtött be egy 2018-as C sorozatú finanszírozási fordulóban, és a cég értéke akkor 2,7 milliárd dollár volt. Ugyanakkor került az igazgatótanácsba Mary Meeker kockázatitőke-befektető is.

IllusztrációForrás: Revolut

Al Kelly, a Visa vezérigazgatója szerint a Plaid már 2015 óta száz százalékos növekedési rátát mutat, és az akvizícióval a Visa egyértelműen a következő évtizedbe lép be. A felvásárlással segítik a vállalat piacának és a fintech társaságok közötti kapcsolatok bővítését. A Plaid 2013-as indulása óta 11 ezer banknál integrálta rendszerét és közel 20 millió felhasználó számlájához kapcsolódik.

A Visa szerint a felvásárlás akár száz bázispontot is hozzáadhat a társaság nettó bevételének növekedéséhez 2021-ben.