Bekeményítenek a magyar bankok

árfolyamrögzítés, devizahitel, bankfiók, az OTP zalaegerszegi Kisfaludy utcai felújított fiókja
Vágólapra másolva!
Csak akkor lehet ingyenes a banki átutalás, ha eltörlik a tranzakciós illetéket - ez derül ki a bankoknak az mfor.hu hírportállal közölt álláspontjából. Márpedig a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós illeték kivezetése nem tűnik a költségvetés számára nagy érvágásnak, hiszen abból évente 10 milliárd forintos nagyságrendű bevétele származik a büdzsének.
Vágólapra másolva!

A tranzakciós illeték és a két díjmentes készpénzfelvétel együttesen havi 900 forintos költséghátrányt jelent a hazai bankoknak, ennek tükrében, minden olyan számlacsomag amely ezen szint alatti számlavezetéssel rendelkezik, igen kedvezőnek tekinthető – reagált az Mfor.hu megkeresésére az OTP Bank a 2020. március 2-án induló azonnali fizetési rendszer kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megfogalmazott elvárásra. Nevezetesen, hogy a bankok olyan lakossági számlacsomagokat biztosítsanak, amelyek korlátlan számú átutalást tesznek majd lehetővé külön tranzakciós díjak megfizetése nélkül. Mindezt alacsony, mindenki számára elérhető számlavezetési díjak mellett kell megtenni, tekintettel a hazai bankok jelenleg is fennálló drága árazására – közölte az MNB.

Egyebekben az OTP a Magyar Bankszövetség álláspontjával azonosul. Eszerint

a Bankszövetség elengedhetetlennek tartja az elektronikus lakossági ügyfelekhez kapcsolódó illeték kivezetését.

Ha ez a sáp eltűnne, akkor a bankok kedvező feltételekkel kínálhatnának csomagokat ügyfeleinek. Ezek olyanok lehetnének, amelyek már értelmetlenné tennék a jelenleg egységesen, minden lakossági banki ügyfél számára biztosított havi kétszeri, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőség megtartását.

Az OTP zalaegerszegi Kisfaludy utcai fiókja Forrás: MTI/Varga György

A lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó eltörlése már csak azért sem jelenthetne nagy érvágást a költségvetésnek, mert az abból származó bevétele 10 milliárd forintos nagyságrendű,

ami eltörpül az összes pénzügyi tranzakció után az idei tervek szerint beszedendő 226,3 milliárd forintos illetéktől. Miközben jóval kisebb, mint a lakossági készpénzhasználati szokások fejlesztésével és a gazdaság további fehérítésével elérhető mintegy 400 milliárd forintos költségvetési többletbevétel – említ egy másik szempontot is a Bankszövetség közleménye.