Makaóban igény van a magyar prémium termékekre

GDP paritás, Makaó
9. Makaó - 36 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Makaóban számos területen mutatkozik komoly igény a magyar prémium termékekre és szolgáltatásokra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kedden az MTI-nek telefonon Makaóból, miután találkozott Ho Jat Szeng makaói főkormányzóval.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter - akinek a személyében először látogatott magyar külügyminiszter a Kínához tartozó, különleges közigazgatási státusú területre - hangsúlyozta: a jelentős bevételeket termelő szálloda- és kaszinóiparának köszönhetően Makaó dicsekedhet a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel, így

a félmilliós lakosú terület rendkívül fizetőképes.

Makaó ráadásul Hongkonghoz hasonlóan nagyra értékeli, hogy Magyarország nem szól bele a terület belső berendezkedésébe, illetve Kínához fűződő kapcsolatába.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter találkozója Ho Jat Szeng makaói főkormányzóval Forrás: Origo

Mindez együtt kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy magyar prémium termékek és szolgáltatások jelenjenek meg a makaói piacon - szögezte le a tárcavezető.

Minden agrárterméket importálnak

Makaó sajátosságairól szólva a külügyminiszter elmondta: a terület méretéből és beépítettségéből adódó korlátok miatt

Makaóban semmilyen mezőgazdasági termelésre nincs lehetőség,

ezért szinte mindent importból szereznek be. Az agrártermékek körében kifejezetten nagy igény mutatkozik a magyar marha-, sertés- és csirkehúsra, így a következő időszakban a makaói kormányzat ilyen termékek piacra lépését kívánja elősegíteni.

9. Makaó - 36 milliárd dollár Forrás: Shutterstock

A világ legsűrűbben lakott területeként Makaó magas minőségű szolgáltatásokat keres a városüzemeltetés terén - emelte ki a magyar külügyminiszter, ezért komoly igény mutatkozik egyebek mellett a magyar vízgazdálkodási és szennyvízkezelési technológiák iránt.

Megbecsülik a magyar kultúrát, Makaóban igény van a magyar prémium termékekre

Szijjártó Péter a két fél közötti oktatási és kulturális együttműködés főbb eredményeit sorolva megemlítette, hogy

így több nemzetközi kulturális eseményre és fesztiválra hívtak már meg magyar művészeket és együtteseket, valamint magyar kulturális programsorozat is színesíti majd a Makaóban kínált nemzetközi programok palettáját.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy a két fél között létrejött ösztöndíj-megállapodás alapján makaói fiatalok kezdhetik meg tanulmányaikat magyar egyetemeken, miközben Makaóba is várják a magyar hallgatókat.