Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) idei finanszírozási terve szerint még ebben a hónapban elindul egy új, 20 éves futamidejű állampapír forgalmazása.

2041-ben lejáró állampapírt bocsát ki 2020 januárjában az ÁKK. Fix kamatozású kötvény aukciók továbbra is kéthetente lesznek, de módosul a felajánlott papírok rendje: az 5 és 10 éves kötvényt minden aukción felkínálják, kevesebb 3 éves kötvény aukció lesz, továbbá minden második aukción meghirdetik vagy a 15 éves, vagy az újonnan bevezetendő 20 éves futamidejű kötvényt.

Forrás: ÁKK

Az új államkötvény aukciós rendszer hátterében az áll, hogy az ÁKK a piaci forintkötvény kibocsátás futamidő szerinti szerkezetét jelentősen eltolja a hosszabb futamidő felé. Ennek része az idén bevezetendő új, 20 éves benchmark államkötvény is, amelynek első aukciója januárban lesz.

Az alábbi ábrán látható az államkötvény-értékesítés egyes futamidők közötti megosztása.

Forrás: ÁKK

A 3 és 20 éves futamidejű, valamint a változó kötvénynél az év során várhatóan új kötvénysorozatot bocsát ki az ÁKK idén, míg a többi futamidőn a már 2019-ben is kibocsátott kötvénysorozat értékesítése folytatódik.

Az ÁKK egy korábbi kampánya - az idei évtől már 20 éves futamidejű állampapír is vásárolható leszFotó: Pályi Zsófia [origo]

Az ÁKK a futamidő növelésével azt a középtávú célját szeretné elérni, mely szerint 2023 végére a háztartások kezében lévő lakossági állampapír állomány elérje a 11 ezer milliárd forintot, mely a 2018 év végi szint megduplázását jelentené. 2019 végéig mintegy 7500 milliárd forint körül alakult a háztartásoknál lévő lakossági állampapír állománya.

Forrás: Akk.hu