Jeff Bezos az Amazon alapítója és vezetője jelentős beruházást jelentett be az ázsiai országban: egymilliárd dollárt fektet be kis- és középvállalkozások digitalizálására, online fejlesztésére – írja a BBC.

Bezos egy Új-Delhiben tartott rendezvényen beszélt a támogatásról, és elmondta, hogy a 21. század India százada lesz". Az e-kereskedelmi óriás vezetője három napot tartózkodik Indiában.

Jeff BezosForrás: AFP/Jim Watson

Ugyanakkor sokan nemtetszésüket fejezték ki az Amazon indiai bővítésével szemben, mivel szerintük a cég negatív hatással van a helyi kiskereskedelmi vállaltokra, mivel a cég kiszorítja a helyi kereskedőket a piacról. Az Amazon tagadja ezeket az állításokat.

Jeff Bezos elmondta, hogy várhatóan 2025-re 10 milliárd dollárnyi indiai árut exportálnak. A cég eddig 5,5 milliárd dollárnyi beruházást jelentett be az ázsiai országban.

Jeff BezosForrás: AFP/Jim Watson

India e-kereskedelmi piacát jelenleg az Amazon és a Flipkart – ami az amerikai Walmart birtokában van – uralja, ugyanakkor mindkét cég bevételei visszaestek az indiai kormány által bevezetett új törvények miatt, amelyek korlátozzák a külföldi tulajdonban lévő online kiskereskedők eladásait.

A hónap elején Ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani bejelentette, hogy cége, a Reliance Industries égisze alatt saját e-kereskedelmi szolgáltatást indít.