A kínai jegybank további 58 milliárd dollárnyi tőkét pumpál a gazdaságba azzal, hogy kiterjeszti a rövid és közepes lejáratú hiteleit. A friss döntés mellett a központi bank az alapkamatot nem módosította, azonban jól látszik, hogy az intézmény továbbra is harcol a gazdasági növekedés lassulása ellen. Ráadásul közeleg a holdújév ünnepi időszaka, ami erősen megterhelheti a bankrendszert.

A kínai központi bank (PBOC) szerdai bejelentése alapján a kamatszintek változatlanul hagyása mellett összesen 58 milliárd dollárnak megfelelő rövid és közepes lejáratú hitellel kívánja élénkíteni a gazdasági aktivitást – írja a CNBC. A program két konstrukcióból áll össze, melyek egyenként 300 és 100 milliárd jüanos likviditást biztosítanak.

A mostani döntésnek azonban van egy közvetlen oka is. Közeledik ugyanis a kínai holdújév, ami megnöveli például a készpénzkeresletet. A PBOC tehát jelezte, biztosítani kívánják a bankrendszer likviditását, mielőtt az egy hétig tartó ünnepi időszak pénteken elkezdődik.

A vállalatok és a háztartások likvid készpénzkereslete pedig indokolja is a tőkepumpát. Egyes elemzők ugyanis úgy számolnak, hogy a teljes likviditási szakadék mértéke elérheti akár a 2800 milliárd jüant is. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban a kínai bankrendszernek igencsak szüksége lesz a friss forrásokra.

A kínai jegybank friss tőkével készül a holdújévreForrás: AFP/Str

Mindez azonban várhatóan nem fog komolyabb zavarokat vagy mozgásokat kiváltani a piacon. Egyszerűen azért, mert itt most a friss likviditás a megugró keresletet fedezi. Ennek azért van jelentősége, mert korábban sokan felvetették, hogy Kína növekvő eladósodottsággal próbálja élénkíteni a lassuló gazdasági növekedését, ami komoly kockázatokat jelenthet. Ez főleg a helyi önkormányzatok esetében jelent problémát, illetve azon nem állami vállalatok számára, amelyek nem tudják megfelelően finanszírozni a működéseiket állami banki forrásokból.

Ezzel együtt a kínai gazdaságnak szüksége van a növekedés fokozására, mivel a várakozások szerint 2020-ban 30 éve nem látott mélypontra zsugorodhat a GDP növekedése – elsősorban a hazai és a globális kereslet gyengélkedése miatt. Következésképpen reálisan várható a kormány és a jegybank a jövőben újabb élénkítő lépéseket jelent majd be.