Riasztást adtak ki ENSZ-szakértők Észak-Koreával kapcsolatban

Ryugyong hotel Rjugjong Phenjan Észak-Korea
Vágólapra másolva!
Az ENSZ szakértői nem ajánlják azt, hogy bárki is Észak-Koreába utazzon az ország közelgő kriptovaluta-konferenciájára, mert az jó eséllyel egyet jelentene a latorállam ellen érvényben lévő szankciók megsértésével.
Vágólapra másolva!

A Reuters azt állítja, exkluzív forrásokból rálátást nyert arra a jelentésre, amely Észak-Koreával kapcsolatban hamarosan az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet. Ebben a hírügynökség szerint az szerepel majd, hogy szakértők nem ajánlják az Észak-Korea közelgő kriptokonferenciájára való látogatást a szankciók megsértése okán. A jelzés azután érkezhet, hogy független elemzők már tavaly augusztusban figyelmeztették a Biztonsági Tanácsot arra, hogy Észak-Korea nagyjából 2 milliárd dollárt fordíthatott tömegpusztító fegyvereket előállító programjaira. Méghozzá részben úgy, hogy "széles körben, kifinomuilt módszerekkel" hajtott végre hekkertámadásokat bankok és kriptovaluta-tőzsdék ellen, melyekből a pénzt összeharácsolta.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Phenjan azért folyamodik ezekhez az eszközökhöz, mert 2006 óta ENSZ-szankciók sújtják nukleáris, illetve ballisztikus rakétákat fejlesztő programjai miatt. A külső megszorítások, ha be nem is döntötték, de komoly károkat okoztak az ország gazdaságának, így a rezsimnek alternatív forrásokból kell pénzt szereznie. Ennek egyik legfontosabb eszköze a hekkertámadás a globális pénzügyi rendszer szereplői ellen.

Tavaly áprilisban egyébként Észak-Korea tartott már egy konferenciát blockchain és kriptovaluták témájában, amelyen állítólag mintegy 80 különféle, e technológiákban érintett szervezet vett részt. Ennek előkészületeiről az Origo ebben a cikkében írt. Állítólag korábban, 2018 őszén is szerveztek már egy hasonló eseményt, de akörül rendkívül nagy a bizonytalanság: akkor sem állt arról rendelkezésre sok információ, és utána sem vált bizonyossá az, hogy azt valóban megtartották - elképzelhető, hogy azt ütemezték át áprilisra.

A tavaszi rendezvény kapcsán később egy amerikai előadót letartóztattak odahaza, azzal a váddal, hogy megsértette az Észak-Koreával szembeni amerikai szankciókat.

Az idei rendezvény február 22-29-én lesz a hírek szerint és ennek elkerülésére figyelmeztetnek az ENSZ munkatársai abban az éves jelentésükben, amelybe a Reuters betekintést nyert.

Phenjan egyik híres épülete, a Ryugyong hotel, az előtérben egy köztéri emlékmű Forrás: AFP/Ed Jones

A figyelmeztetés oka az, hogy a konferencián várhatóan olyan témákat is tárgyalnak, melyek ismeretanyagát fel lehet arra használni, hogy a technológia révén, az ország kikerülje a gazdasági szankciókat, legalábbis pénzügyi értelemben, vagy kétes eredetű pénzeket moshasson tisztára.

Az érvényes szankciók viszont tiltanak minden olyan tevékenységet illetve az abban való részvételt, amelyeknek bármilyen módon - akár csak tanácsadás vagy közvetett szolgáltatás révén is - közük lehet a korlátozások kikerüléséhez vagy Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

A kérdéshez friss információ, hogy az említett amerikai blockchain-szakértőt néhány nappal ezelőtt hivatalosan is vád alá helyezték. Az állítások szerint azért, mert előadásaival és tudásával hozzásegítette Phenjant ahhoz, hogy megkerülhesse a szankciókat. Egyúttal - hangzik a vád - más amerikai szakértőket is arra ösztönzött, hogy utazzanak Észak-Koreába a következő konferenciára. Az oda érkező amerikaiknak ugyanis - állítják az észak-koreaiak egy weboldalon - még az útlevelükbe sem pecsételnek bele, így formailag nem lesz nyoma annak, hogy egyáltalán beléptek a latorállamba.