Piacra került az Egyesült Királyságban a világ első, teljes egészében újrahasznosítható anyagú tubusba zárt fogkréme, ami ráadásul vegán. A Colgate azt ígéri, az új technológiát megosztja majd más gyártókkal is, hogy közösen tudjanak hozzájárulni a műanyag jelentette környezetterhelés csökkentéséhez - számol be arról a Guardian.

A fogkrémes tubusok egészen ideáig megoldhatatlan feladatot jelentettek az újrahasznosítási törekvések számára, mivel azok műanyag és alumínium speciális keverékéből készülnek. A fogyasztók évente mintegy 20 milliárd tubus fogpasztát vásárolnak, a kiürült tárolók pedig jelentősen hozzájárulnak a műanyagszennyezés növekedéséhez.

A Colgate most azt állítja, sikerült megoldaniuk a problémát, mert mérnökeik egy speciális, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) anyagot készítettek, ami hasonló a tejesdobozok anyagához. A vállalat azt mondja, szakembereik teljesítménye abban áll, hogy rájöttek arra, hogyan készíthetők az alapvetően kemény, de újrahasznosítható anyagból igény szerinti rugalmasságú tubusok.

Ez minden valószínűség szerint azt is jelenti, hogy az új anyagból készült tubusok is összenyomhatók, feltekerhetők lesznek, ami valószínűleg a fogkrémhasználat egyik univerzális sarokköve elvárásként, a tubusokhoz kapcsolódóan.

A Colgate-Palmolive konszern azt ígéri, 2025-re teljes termékkínálatuk csomagolásánál megvalósul a 100 százalékban megújuló anyagokra való átállás.

IllusztrációForrás: OShutterstock

A vállalat az új terméket egy új márkája neve alatt hozza forgalomba. A Smile for Good-ot egy vegán szervezet minősítette az ilyen életmódot követők számára ajánlottnak.

A briteknél a Waitrose és a Boots üzleteiben debütáló terméknek mindössze egyetlen szépséghibája van: hatszor annyiba kerül, mint a hagyományos Colgate-fogkrémek.

Egy 75 milliliteres kiszerelésért 5 fontot (kb. 1800 forint) kell fizetni.

A vállalat azt ígéri, a nevükhöz köthető új technológiát más gyártók részére is rendelkezésre bocsátja majd.