Nekimentek az ausztrál milliárdosoknak

Ausztrália, bozóttűz
Firetrucks are seen stationed on a road as a bushfire burns in Bargo, southwest of Sydney on December 21, 2019. - A scorching heatwave intensified bushfires ravaging parts of Australia on December 21, and out-of-control blazes surrounding Sydney worsened under "catastrophic" conditions. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál milliárdosok eddig mindössze 54 millió dollárnyi adományt ajánlottak föl az országban dúló bozóttüzekből adódó károk enyhítésére. A szupergazdagokat azonban most elég éles kritikák érik, főleg, hogy a Notre Dame újjáépítésére korábban sokkal több pénzt sikerült felajánlani.
Vágólapra másolva!

Legutóbb Jeff Bezost, az Amazon vezetőjét érték kritikák a Twitteren, miután a milliárdos bejelentette, vállalata 690 000 ezer dollárral segítené az ausztráliai kárrendezéseket.

Ez az Amazon és Bezos vagyonához képest nevetségesen kis összeg, ami ki is váltotta a közvélemény haragját.

Nem Bezos volt azonban az egyetlen milliárdos, akit bírálat ért a szűkmarkúság miatt – írja a Business Insider.

Ausztráliában egyébként szeptember óta pusztítanak bozóttüzek, aminek következtében legalább 28 ember meghalt, emberek tömegeit kellett evakuálni, több várost pedig elborított a veszélyes füst – és még legalább két hónap van hátra a szezonból, amikor jellemzően előfordulhatnak a tüzek.

Erre reagálva az ausztrál milliárdosok összesen 53 680 380 amerikai dollárnak megfelelő összeget ajánlottak föl a kárenyhítésekre a Business Insider számításai alapján.

Ebben azonban nincsenek benne egyes magánúton eljuttatott adományok, illetve olyan ausztrál sztárok felajánlásai sem, mint Liam Hemsworth vagy Nicole Kidman.

Az ausztrál milliárdosok eddig nem adakoztak túl lelkesen a kárenyhítésekre Forrás: AFP/Saeed Khan

A milliárdosok legnagyobb kritikusa eddig Celeste Barber komikus volt, aki a Facebook történetének legsikeresebb adománygyűjtő kampányát vezette.

Ennek keretében a közösségi oldal felhasználói mindössze 12 nap alatt 34 millió amerikai dollárt adtak össze.

Összevetésképpen, egyetlen olyan ausztrál milliárdos volt, aki ennél többet adott. Andrew Forest 48 millió dollárral segített.

Az összehasonlítás azonban akkor kirívó, ha megnézzük, milyen mértékben segítettek a szupergazdagok áprilisban, amikor Párizsban leégett a Notre Dame. Akkor a sajtó arról számolt be, hogy a vagyonosok elég gyorsan 565 millió dollárt adtak össze a helyreállítási munkálatokra. Ez pedig még akkor is hatalmas különbség, ha azt nézzük, hogy egyes francia milliárdosoknak (mint Bernard Arnault vagy François-Henri Pinault) sokkal nagyobb vagyonuk van, mint ausztrál társaiknak.

Az ausztrál eset abszurditását az is mutatja, hogy egyetlen közösségi média influenszer 700 000 dollárt gyűjtött össze azzal, hogy az adományokért cserébe meztelen képet küldött magáról. Ezzel pedig nagyobb összegben segített, mint például az ingatlanmilliárdos házaspár John és Pauline Gandel.

A leggazdagabb ausztrál magánszemélynek számító Gina Reinhart egyébként úgy nyilatkozott, hogy „magánúton" adakozott, miután Barber kikelt ellene a Twitteren

– számolt be róla a Daily Mail.

Ezzel együtt más amerikai milliárdosok is jelezték, hogy adakozni szeretnének. Sheryl Sandberg, a Facebook második számú vezetője például a közösségi oldalon arról számolt be, hogy 173 000 dollárral kívánja segíteni az ausztrál Vöröskereszt munkáját.