Újabb csúcsot ütött meg a világ teljes eladósodottsága, ráadásul egy friss elemzés szerint idén sem lesz megállás, és 2020-ban is tovább nőhet a hitelállomány. Ezzel együtt a gazdasági kibocsátáshoz mért adósságállomány is mindenkori rekordot ütött meg.

A világ teljes gazdasági kibocsátásához mért adósságállomány mértéke elérte a 322 százalékot a tavalyi év harmadik negyedévében, ami mindenkor csúcsnak számít – derül ki az Institute of International Finance (IIF) elemzéséből.

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a világ összesített adóssága elérte a 253 000 milliárd dollárt, ami szintén új rekordnak minősül. A növekedést elsősorban a kormányzatok és a nem pénzügyi vállalatok hitelfelvételei fűtötték. A tavalyi év második negyedévében az összesített adósság még csak 250 900 milliárd dollár volt.

Ráadásul az IIF számításai szerint az alacsony kamatok és a laza pénzügyi környezet miatt az idei év első negyedévben az összesített adósság meg fogja haladni a 257 000 milliárd dollárt is – elsősorban a nem pénzügyi szektor jelentős hitelfelvételei miatt.

Rekordot döntött a világ eladósodottságaForrás: AFP/Mark Wilson

Bár az alacsony kamatok fűtik a hitelfelvételt, ez azzal a kockázattal is jár, hogy ha kedvezőtlenebb lesz a gazdasági környezet, a pénzügyi feltételek pedig szigorodnak, akkor nagyon megnőhet a csődkockázat nemcsak a magánszemélyek, de a vállalatok és a kormányzatok körében is.

A kormányzati adósságok tekintetében az Egyesült Államok és Ausztrália mindenkori rekordot döntött 2019 harmadik negyedévében. A jelentés emellett kiemelte, hogy Kínában ismét megugrott az eladósodottság a korábbi adósságleépítés után.

A világ második legnagyobb gazdaságában 2017/18-ban egy komolyabb leépítés volt érezhető, majd a gazdasági növekedés lassulásával Peking újra ösztönözni kezdte a hitelfelvételt, ami sokak szerint komoly rendszerszintű kockázatot jelent.

A kínai háztartások és a központi kormányzat adósságai egyébként mára elérték a GDP 55 százalékát, ami szintén mindenkori csúcsnak számít. Az IIF emellett hangsúlyozta, hogy Kínában a teljes adósságállomány már megközelítette a GDP 310 százalékát, ami az egyik legmagasabbnak számít a feltörekvő piacok között.