Lecsapolja a Földközi-tenger egy részét egy európai hercegség

2020.01.16. 11:15

Mintegy hat hektárral megnövelik a kicsiny Monacói Hercegség területét egy ingatlanfejlesztési projekt keretében: a Földközi-tengerből csapolnak le területet, hogy luxuslakásokat és butikokat építsenek pompás tengeri kilátással.

A világ területileg második legkisebb államában, ahol a legdrágábbak az ingatlanok, 60 ezer négyzetméternyi lusuxlakást és háromezer négyzetméternyi kiskereskedelmi egységet, valamint egy privát kikötőt építenek a kétmilliárd eurós költségvetésű program keretében.

Ez mnintegy 670 milliárd forintnak felel meg.

Monte Carlo, Monaco legismertebb lakó- és üdülőövezeteForrás: ONLY FRANCE/NORBERT SCANELLA/ ONLYFRANCE.FR/Norbert Scanella

A Bouygues francia ipari csoport 17 betonkamrából egy 500 méter hosszú falat épített a tengerpart mentén, kiszivattyúzva a tengervizet és 450 ezer köbméter homokot importált Szicíliából, amellyel betemették a területet.

2020 októberéig stabilizálják a talajt, és csak utána fog elkezdődni az építkezés, amelyet jövőre be is fejeznének.

Jean-Luc Nguyen, a munkálatokért felelős monacói illetékes elmondta, hogy egy ekkora horderejű építkezés hatással van a térségbeli állatok és növények életére. Természetesen egy hat hektáros platform létrehozása a tengerben egyet jelent azzal, hogy természeti élőhely szűnik meg. Megpróbáltuk úgy létrehozni az új infrastruktúrát, hogy a flóra és a fauna a lehető leggyorsabban regenerálódjon" - mondta egy korábbi nyilatkozatában.

A monacióiak helyszűke persze nem újkeletű probléma, az Origo ebben a cikkében írt már az általában a dúsgazdagok miniállamának tartott város területproblémáiról.