Komoly pénzt fektetett a Toyota egy titokzatos projektbe

toyota
The logo of Japan's Toyota Motor Corp. is seen in a showroom in Tokyo on January 6, 2017. Toyota shares fell on January 6 after US President-elect Donald Trump threatened the carmaker with tariffs over a new vehicle plant in Mexico, also prompting an objection from the Japanese government. / AFP PHOTO / Kazuhiro NOGI
Vágólapra másolva!
A kaliforniai székhelyű Joby Aviation már több mint egy évtizede foglalkozik repülő járművek gyártásával, de igazán nagy sajtóvisszhangot csak most kapott, amikor kiderült, hogy legutóbbi tőkegyűjtése alkalmával 590 millió dollár érkezett különböző befektetőktől, élükön a Toyotával.
Vágólapra másolva!

A hírek szerint a Toyota a Joby-val közösen egy teljes flottányi repülő taxit fog tervezni és gyártani. A japán cég már a Joby előző tőkegyűjtési körében is aktív szerepet játszott még 2018-ban, most viszont további bizalmat szavazott a kaliforniai startupnak.

A Joby nemrég bejelentette, hogy megállapodott az Uberrel is, így a közösségi fuvarmegosztó használhatja majd a startup által gyártott járműveket.

A Joby sokáig hallgatott repülő taxijairól és nagyon kevés információ szivárgott ki a projektről, a Toyota befektetése nyomán viszont a startup végre nyilvánosságra hozott néhány képet a járműről.

illusztráció Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Összesen öt embert képes szállítani a Joby repülő taxija a pilótával együtt, emellett pedig hat rotorral lesz felszerelve és óránként akár 320 kilométeres sebességgel is tud majd repülni, a hatótávolsága jelenleg 240 kilométer.