A kaliforniai székhelyű Joby Aviation már több mint egy évtizede foglalkozik repülő járművek gyártásával, de igazán nagy sajtóvisszhangot csak most kapott, amikor kiderült, hogy legutóbbi tőkegyűjtése alkalmával 590 millió dollár érkezett különböző befektetőktől, élükön a Toyotával.

A hírek szerint a Toyota a Joby-val közösen egy teljes flottányi repülő taxit fog tervezni és gyártani. A japán cég már a Joby előző tőkegyűjtési körében is aktív szerepet játszott még 2018-ban, most viszont további bizalmat szavazott a kaliforniai startupnak.

A Joby nemrég bejelentette, hogy megállapodott az Uberrel is, így a közösségi fuvarmegosztó használhatja majd a startup által gyártott járműveket.

A Joby sokáig hallgatott repülő taxijairól és nagyon kevés információ szivárgott ki a projektről, a Toyota befektetése nyomán viszont a startup végre nyilvánosságra hozott néhány képet a járműről.

illusztrációForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Összesen öt embert képes szállítani a Joby repülő taxija a pilótával együtt, emellett pedig hat rotorral lesz felszerelve és óránként akár 320 kilométeres sebességgel is tud majd repülni, a hatótávolsága jelenleg 240 kilométer.