Látványosan bővül idén az Esterházy birodalom turisztikai üzletága. A tervek szerint több mint 75 millió eurót - 23 milliárd forint - fektetnek a fertő tavi és a kismartoni kastélynegyed beruházásokba.

Négycsillagos hotel épül az ausztriai Eisenstadt (Kismarton) központjában. Az Esterházy alapítványok a volt körzeti betegbiztosító intézet helyén egy többfunkciós, szállodának, lakásoknak és irodáknak otthont adó épületegyüttes építését kezdik meg hamarosan, értesült a Napi.hu. A 2016-ban vásárolt területen levő romos épületek bontását már tavaly nyáron elkezdték, tavasszal pedig elkezdődhet el az új komplexum építése.

Az építkezés befejezését 2022 tavaszára tervezik. addigra kiderül az is, hogy a szálloda üzemeltetését melyik cég végzi majd.

A hiánypótló beruházásra vonatkozó tárgyalások már elkezdődtek, ilyen minőségű hotel ugyanis nincs Burgenland központjában. A turisztikai fejlesztések - amint azt Ottrubay István, a vállalatcsoport vezetője elmondta - azt követően gyorsultak föl, hogy új vezetést neveztek ki a tartomány élére.

A kismartoni Eszterházy-kastélyForrás: Hotel Sopron

Idén lendületet vehet a Fertő tó osztrák oldalának fejlesztése is. A vendéglőkkel, bicikliutakkal már így is jól kiépült tópart egyik központja a breitenbrunni Tófürdő , amely tavaly került vissza az Esterházy vállalatcsoporthoz. A felújítási munkálatok mellett - mint például a stégek és a vendéglátó egységek átalakítása - után egy teljesen új koncepciót valósítanak meg. Az új bungalók mellett új vendéglátó egységeket nyitnak s ennek köszönhetően egész évben látogatható kiránduló- és pihenési célpontként felértékelődik a tófürdő területe. A lap kérdésére a Esterházy-csoport közölte, hogy 2020 április 1-ig befejeződnek a stégek és napozóterület felújítási és modernizálási munkálatai, február végéig pedig az iszapmentesítés is elkészül. A létesítmény korszerűsítésének munkálatai 2022-re fejeződnek be.

A csoport egyébként a tartomány területén 11 szálláshelyet üzemeltet.

A főúri vállalatcsoport az elmúlt években is jelentős fejlesztéseket valósított meg Burgenland tartományban, s ennek is betudható, hogy a helyi gazdaság egyik meghatározó szereplője lett. A kismartoni kastélynegyed egykori lovardájából éttermet alakítottak ki, Transdorfban (Darázsfalva) vendégházat nyitottak, Fraknó várát jórészt felújították és ott kávézót és éttermet nyitottak, a Lakompaki (Lackenbach) kastélyban pedig vendégházat üzemeltetnek.

Az Esterházy vállalatcsoport tavalyi eredményéről még nincs adat, a 2018-as statisztikák szerint a vállalatcsoport konszolidált árbevétele megközelítette a 60 millió eurót - ez 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az Esterházy-csoport tevékenysége számokban:

  • 22 400 hektár erdő kezelése
  • 380 000 feldolgozott méter fa értékesítése
  • 2 200 hektár saját biológiai-kezelésű termőföld
  • 1500 tonna saját termésű bio-búza értékesítése
  • 800 000 üveg bor előállítása
  • 327 alkalmazott