Az internet leállítása 2 milliárd dollárba került Afrikában

2020.01.27. 20:32

Az internet és a szociális média szándékos leállítása közel 8 ezer óráig tartott Afrika szubszaharai területén és egy jelentés szerint ezzel 2,1 milliárd dolláros veszteséget okoztak az afrikai kormányok. Így akarták megakadályozni többfelé az általánosuló tiltakozásokat – írja a QZ.

A Globális Internet leállítás költségek elemzés szerint 2019-ben világszerte 8 milliárd dollárba került az internet leállítása – és ennek a gazdasági hatásához 25 százalékban az afrikai kontinens járult hozzá. Az elemzés során kizárták azokat a leállásokat, amelyeket természeti katasztrófák vagy hálózati meghibásodások okoztak.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az elemzéshez a COST rendszerét használták, ami a Világbank, a Nemzetközi Távközlési Unió, az Eurostat és az Egyesült Államok népszámlálási mutatóinak felhasználásával becsüli meg az internet megszakításának és korlátozásainak gazdasági hatásait, a távközlési hálózatokon keresztüli veszteségbecslések becsült költségszámításával, valamint a digitális vállalkozások számára elmaradt online fizetésekkel.

Az internetes és a közösségi média leállítása tavaly Szudánban okozta a legnagyobb veszteséget: a szünet 1.560 óráig tartott, ami 1,8 milliárd dollárnyi gazdasági kárral ért fel.A legkevesebb leállás Algériában volt az afrikai kontinensen, ami 199 millió dolláros költséget eredményezett és összesen 50 óráig tartott.

IllusztrációForrás: Shutterstock/Michael Agbenyegah

Ugyanakkor fontos tényező, hogy a különböző államokban eltérő az internethez hozzáférő lakosságszám, például Csádban 16 hónapig nem volt internet, ám ez csak a lakosság 6,5 százalékát érintette.

A teljes internet leállításon túl a hozzáférési korlátozások költségei másként is megjelentek. Például Ugandában szociális médiaadót vezettek be az internet felhasználók körében, ami az internetezők számának drasztikus csökkenésével járt. Ez pedig az internetes bevételeket is negatívan érintette, a tanulmány becslése szerint ez a lépés 750 millió dollárba került az ugandai gazdaságbak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK