Óriási verseny folyt azért a 2019-ben megtalált gyémántért, amelynél nagyobbat eddig csak egyszer sikerült felszínre hozni. A nyertes nem a királyi család vagy a világ leggazdagabb embere lett, hanem egy ismert luxusdivatmárka.

2019 áprilisában számolt be a Reuters arról, hogy a kanadai székhelyű Lucara Diamond a felszínre hozta minden idők második legnagyobb nyersgyémántját.

A botswanai Karowe melleti bányából egy teniszlabda nagyságú, összesen 1758 karátos, 352 grammos drágakő került elő.

Akkor a hír hatására a cég részvényei kilőttek, egy nap alatt 6,3 százalékot emelkedett a vállalat értékpapírjainak ára.

Ennél mindössze egy nagyobb nyersgyémánt ismert, az 1905-ben felfedezett 3106 karátos Cullinan-gyémánt.

Azt a gyémántot akkor több részre vágták szét, és a kilencköves kollekció a brit uralkodóház birtokában van.

A Cullinan-kollekcióForrás: Royal Collection Trust

Új tulajdonos

Az áprilisban felszínre hozott gyémánt eddig a kanadai bányászvállalat tulajdonában volt, mindössze annyi történt a drágakővel, hogy Sewelo (ritka felfedezés) névre keresztelték júliusban.

Azonban a napokban új tulajdonosra lelt Sewelo, amelyet nem feltétlenül egy olyan vállalat vett meg, amelyre első körben gondolnánk.

A SeweloForrás: Louis Vuitton

A gyémántot szerette volna megszerezni Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere is, de a brit királyi család is versenyben volt, amely ékkövet keres egy új tiarájának. A New York Times szerint próbálkozott még a holland De Beers csoport is, azonban hiába a nagy licitháború,

az új tulajdonos végül a Louis Vuitton lett.

Luxus = drágakövek?

A Louis Vuitton alig egy évtizede áttette székhelyét az ékszerkereskedéséről is híres párizsi városrészbe, a Place Vendôme-ba. A Louis Vuitton anyavállalata, az LVMH (Dior, Moet, Hennessy, Tiffany) az elmúlt években agresszív piaci terjeszkedésbe kezdett, és nem csupán egy szereplője akar lenni az ékszerpiacnak, hanem komolyabb terveket sző.A Louis Vuitton tulajdonosa elégedetten nyilatkozott az adás-vétel után, és örül, hogy sikerült meglepni a vetélytársakat. Szerinte a lépés felpezsdíti majd az iparágat.

Louis Vuitton bolt KínábanForrás: Getty Images

Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy hány dollárt adtak a drágakőért.
Iparáig szakértők szerint kevesebb mint 10 ember él a Földön, aki képes ekkora méretű követ szakszerűen megcsiszolni, és azt valódi drágakővé formálni.

A tranzakció szépsége is ebben a fázisban rejlik, ugyanis egy elhibázott csiszolás könnyen óriási veszteséget okozhat a gyémánt tulajdonosának.

A Lucara amúgy az elmúlt években kifejezetten nagy gyémántokat adott el, 2015-ben 63 millió dollárért értékesítették a 813 karátos Constellationt, míg a Lesedi La Rona (302 karát) 2016-ban 53 millió dollárért kelt el.