Rekord mennyiségű készpénz van forgalomban Magyarországon

2020.01.20. 17:32

Tavaly decemberben 6600 milliárd forint felé emelkedett hazánkban a forgalomban lévő készpénzállomány, aminek a visszaszorítása rendkívül nehéz feladatnak bizonyul. A folyamat felgyorsítása érdekében átfogó és hatásos intézkedéscsomagra van szükség - olvasható a Növekedés.hu-n.

A MNB adatai alapján 2019. decemberében 6600 milliárd forint fölé emelkedett a hazai forgalomban lévő készpénzállomány, ami új csúcsot jelentett. Mivel ez az emelkedés egy lassú folyamat eredménye, ezért egy ugyanilyen lassú, de ellenkező előjelű folyamat hatásaként lehet elérni a készpénzállomány csökkenését is.

A Magyar Állampapír Plusz egy jelentős szerepet tölthet be ebben a folyamatban, melynek eredményeképpen a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája 10 százalék közelébe csökkenhet.

A készpénzállomány tartós csökkenését a Növekedés.hu szerkesztője szerint egyrészt a pénzügyi tranzakciós illeték eltörlésével lehetne elérni, hiszen ez a bankszámlákon lévő pénz felhasználását olcsóbbá tenné.

Ugyanebbe az irányba hatna az is, ha a munkabéreket kötelezően csak átutalással lehetne kifizetni, tehát azok nem készpénzben érkeznének meg a munkavállalókhoz.

Harmadik lépésként el kéne törölni a havonta legfeljebb két alkalommal, legfeljebb összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételt a hazai bankjegy-automatákból.

További intézkedésként azt is be lehetne vezetni, ha bizonyos összeghatár felett korlátoznák a készpénzhasználatot, illetve, ha kereskedők számára kötelező előírás lenne a bankkártya elfogadás.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) mellett pár intézkedés, mint például a pénzügyi tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel eltörlése, illetve a kötelező átutalásos munkabérfizetés jelentősen javíthatna a magas készpénzállományon, mely a szürke- és feketegazdaság melegágyaForrás: Origo

A lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztése, ezen belül a megtakarítások növelése szintén egy eleme lehetne ennek az intézkedéssorozatnak. Az elemző például megemlíti, hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az ötéves futamideje alatt összesen 27,35 százalékos hozamot kínál. Vagyis, ehhez képest egymillió forintonként 270 ezer forintot bukik el öt év alatt az, aki a megtakarításait készpénzben tartja. Az értékpapír ugyan a készpénzhez képest nem teljesen likvid, de a visszaváltási feltételei kedvezőek.

Egy fontos törekvés a magas készpénzállomány ellen az is, hogy megképződjön a készpénztartás alternatívája a vidéki lakosok körében a postai, illetve a többi értékesítési hálózat fejlesztésével.

Végül a magas készpénzállomány a melegágya a fekete- és a szürkegazdaságnak, ezért több ellenőrzésre és szigorúbb büntetésekre lenne szükség, mellyel párhuzamosan a munkát érintő adók tovább csökkenhetnének, beleértve egy nagyobb adóamnesztiát is, mely mentén a még le nem adózott összegekből bankszámlapénz válhatna.

Forrás: Növekedés.hu