Átadták a Lámfalussy- és a Popovics-díjakat

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2011. május 10. A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Tegnap este átadták a Magyar Nemzeti Bank által alapított díjakat: a Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén kiemelkedő munkát nyújtó szakembereket díjazza a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján

az Euro „atyjának" nevét viselő díjat idén Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori Vezető közgazdásza, és Kormányzótanácsának tagja kapta,

mely pozíciókat 2019-ig töltötte be. Közgazdasági PhD fokozatát a Libre de Bruxelles Egyetemen (ULB) szerezte, 1978 és 1980 között az IMF közgazdásza volt, 1980-tól 1987-ig a közgazdaságtan professzora az ULB-n, majd 1987 és 1999 között a Générale de Banque és a Fortis Bank Vezető közgazdászaként dolgozott. 1999 és 2000 között a belga pénzügyminiszter kabinetfőnökeként aktív részese volt egy jelentős adóreformnak, illetve a bank- és biztosítási felügyelet megreformálásának. 2000-től a belga jegybank (BNB / NBB) ügyvezető testületének tagja volt.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. Forrás: MTI/Manek Attila

Peter Praet számos magas szintű nemzetközi és európai bizottságban dolgozott.

A BIS-ben a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (BCBS), a Fizetési és Elszámolási Rendszerek Bizottság (C PSS), és a Globális Pénzügyi Rendszer Bizottság (CGFS) tagjaként, az EU-ban pedig az Európai Bankhatóság tagjaként és az EKB Bankfelügyeleti Bizottságának (BSC) elnökeként.

A Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át.

2003-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát gazdaságpolitika és statisztika szakon, 2003 és 2007 között a Központi Statisztikai Hivatalnál dolgozott makrogazdasági elemzőként. 2007-től dolgozik a jegybankban, ahol az államháztartással és annak finanszírozásával foglalkozó elemzőként kezdte karrierjét. Mindvégig költségvetési ügyekkel foglalkozva 2013-tól főosztályvezetőként, 2014-től pedig igazgatóként látja el a feladatait. 2014 után szakterülete kiegészült a versenyképességi elemzésekkel is.

A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. Forrás: MTI/Balaton József

Számos szakmai cikk szerzője, rendszeresen publikál az MNB szakkönyveiben, a Hitelintézeti Szemlében, a Közgazdasági Szemlében és más szakmai folyóiratokban.

A díjátadó gálaestet a mai napon az immáron hetedik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencia követi, aminek idei központi témája a tartós és fenntartható növekedés kérdése.

A rendezvény keretében lehetőség nyílik a gazdasági élet nemzetközileg elismert szaktekintélyei, intézményi vezetői számára , hogy megvitassák Európa és Ázsia tartós felzárkózásának lehetőségeit és kihívásait.