Tüntettek Németországban a Tesla gigagyára ellen

2020.01.20. 20:32

A hét végén 250-en tüntettek a Tesla Berlin mellett épülő gigagyára ellen. A résztvevők szerint a monstrum megépítése beszennyezheti a lakosság vízforrását, valamint komoly ökológiai katasztrófát idézhet elő a környező élővilágban.

A Tesla még tavaly novemberben jelentette be, hogy felhúznak egy gyárat Berlin mellett. A politikusok, szakszervezetek és a különböző ipari csoportok is örömmel vették tudomásul Elon Musk vállalatának a döntését, hiszen a többség szerint a projekt új munkahelyeket teremt majd és fellendíti a régió gazdaságát.

Ennek ellenére szervezte környezetvédők egy csoportja a tüntetést a Tesla épülő gyára ellen. Az utcára vonulók azt skandálták, hogy a Tesla elveszi az ivóvizüket. Ezt arra értik, hogy szerintük a gigagyár nem csak beszennyezheti a környék ivóviz-bázisát, hanem teljesen fel is emésztheti azt működése során.

illusztrációForrás: MTI/AP/Hszinhua/Ting Ting

Az egyik környezetvédelmi aktivista elmondta, hogy nem kifejezetten a Teslával van gondjuk, hanem azzal, hogy a gyár egy olyan helyen épül, amely védett állatok és növények élőhelye. Emellett a területen van egy értékes ivóvíz forrás is, amely a gyár miatt veszélybe kerülhet.