Az amerikai termelők lehetnek a kínai sertésválság nagy nyertesei

sertéspestis illusztráció
Hogs are pictured at a pig farm in Linquan county, Fuyang city, east China's Anhui province, 5 July 2019. The State Council, China's cabinet, on Wednesday made public a guideline to tighten prevention and control of the African swine fever. The guideline called for more efforts on the supervision on the whole chain of the country's pig industry. Tougher regulation will be adopted to strengthen disease prevention and control of farming, transportation and slaughtering of pigs, according to the guideline. Companies are required to test raw pork for the infectious disease before processing pork products, and authorities will step up oversight on producers and crackdown on illegalities during the process. China will also strengthen entry and exit inspection and quarantine as well as the fight against pig smuggling.
Vágólapra másolva!
Mindössze egy nappal azt követően, hogy az USA és Kína aláírta az elsőkörös kereskedelmi megállapodást, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kiadott egy jelentést, amely szerint az amerikai farmerek különösen jól járhatnak az egyezménnyel. A legnagyobb nyertes pedig a sertéspiac lehet, az erős kínai keresletnek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Optimista jövőképet fogalmazott meg jelentésében az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), amikor jelezte, a kínai kereslet várhatóan felpörgeti majd az amerikai sertéspiacot 2020-ban.

A legutóbbi USDA jelentés szerint a teljes amerikai sertésexport 26,5 százaléka ment Kínába 2019 novemberében, amivel abban a hónapban Kína lett az amerikai tenyésztők legnagyobb külföldi piaca.

Egy évvel korábban, amikor a kereskedelmi konfliktus a legélesebb volt, ez az arány csupán 4,9 százalékon állt.

Kína emellett a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztó országa, ahol azonban súlyos válságot okoz az afrikai sertéspestis. A kormánynak meg kellett nyitnia a vésztartalékokat is, miután több mint 100 millió sertés pusztult el a betegség következtében. A világ második legnagyobb gazdaságának pedig ebben az időszakban különösen nagy szüksége van sertéshúsra, mivel hamarosan kezdődik a legnagyobb nemzeti ünnepnek számító holdújévi időszak– a sertéskereslet pedig nagyobb lehet, mint eddig bármikor.

A kínai sertésválság most hatalmas előnyt jelenthet az amerikai termelőknek Forrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

Épp a sertéshiány volt az egyik legnagyobb ösztönző Kína számára, hogy megállapodásra jusson az Egyesült Államokkal a kereskedelmi háború közepette. Tavaly augusztusban például a kínai vállalatok úgy vásároltak több mint 10 000 tonna amerikai sertéshúst, hogy közben Peking felfüggesztette minden más amerikai mezőgazdasági termék vásárlását.

December végén pedig Kína csökkentette a kínai sertéshúsra vonatkozó vámokat, miután 40 000 tonnányi húst szabadított föl a vésztartalékaiból.

Az USDA jelentése azt is kiemelte, hogy a kínai sertéshús jelentősen drágább lett az amerikainál a sertéspestis kitörése után. Ez Kínában egyébként már olyan hatalmas probléma, hogy alapjaiban befolyásolja az ország inflációjának alakulását. Tavaly októberben például a kínai sertéshús ára kétszer annyi volt, mint az amerikai import – még úgy is, hogy az importra rárakódnak a vámok, az egyéb adók, valamint a szállítási költségek is.

Nem meglepő, hogy az USDA jelezte, az árrés hatalmas lehetőséget jelenthet az amerikai sertéstenyésztők számára.

Ráadásul a megállapodás keretében Kína megígérte, hogy az amerikai tenyésztőknek sokkal könnyebb lesz Kínába exportálni, illetve az egyezmény szerint Kína 200 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai termékeket a következő két évben, melynek 16 százalékát a sertéshús teszi majd ki.