Lezárul egy korszak, bezárják a világ legnagyobb gyémántbányáját

Argyle bánya
Aerial view of the Argyle Diamond mine, Kimberley, Western Australia, Australia, Pacific
Vágólapra másolva!
A bányát üzemeltető Rio Tinto nevű vállalat bejelenette, az idei év utolsó negyedévében bezárják az ikonikus Argyle-bányát Nyugat-Ausztráliában. Ez a bánya jelenleg a világ elsődleges forrása a különleges és általában magas minőségű rózsaszín gyémántoknak - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Az a vállalat közleményéből sem derül ki minden kétséget kizáróan, miért döntenek a bánya leállítása mellett, csupán annyit ismernek el, az Argyle bezárása a globális gyémánttermelés jövőbeni alakulására is hatással lesz. A cég idénre 12-14 millió karátnyi nyersgyémánt kiemelésével számol a telephelyeiről összesen, ami kevesebb a tavalyi 17 millió karátnál.

Ez év végéig bezár a világ legnagyobb gyémántbányája Forrás: AFP/robertharding/Michael Nolan

Bárhogy is, a bánya a világ legfontosabb kitermelőhelye, a világ gyémántkibocsátásának mintegy 40 százaléka - értékben kifejezve - innen származik, és Ausztrália szinte teljes gyémánttermelésével egyenlő. A telephely különösen azért érdekes, mert innen került elő a legtöbb rózsaszín gyémánt, a világtermelés 90 százaléka. Ilyen színárnyalatú, általában különleges minőségű drágakövek csak nagyon ritkán bukkanak elő, és az Argyle-ban is egyre ritkábbak lettek az ilyen találatok.

Emlékezetes, hogy 2018-ban egy aukción 50 millió dollárért kelt el a Dél-Afrikában talált 18,96 karátos Pink Legacy nevű kő, az ügylet egyúttal új rekordot állított be a rózsaszín gyémántok karátonkénti árára.

A Rio Tinto saját adatai szerint az Argyle-ban talált rózsaszín gyémántok ára döbbenetes mértékben, 500 százalékot emelkedett 2000 óta.

A 18,96 karátos Pink Legacy Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Bárhogy is, az Argyle leállításával egy korszak zárul le a gyémántiparban. A telephely 1983-as megnyitása óta 865 millió karátnyi gyémántot adott, és azóta sem találtak sehol máshol olyan lelőhelyet, amely az ausztrál területtel összemérhető lehet.

Az első elemzői kommentárok szerint az Argyle leállítása egészen biztosan a gyémántok árának általános emelkedéséhez vezet majd.

A bánya bezárása a céget egyébként nem érinti érzékenyen, mert csak bevételeinek 2 százaléka származik gyémántkitermelésből, a többi rézérc és más anyagok kiemeléséből ered.

A régió bruttó összetermékén viszont várhatóan 6 százalékos rést üt majd a hatalmas bánya leállítása.

A bányaipari vállalat az jelezte, a bánya teljes leszerelése öt évet vesz majd igénybe, a terület felügyeletét pedig egy egyelőre nem közölt időtartamra, utána is ellátják.