A Rossmann Magyarország termékvisszahívást jelentett be az egyik, forgalomba került terméknél észlelt tropánalkaloid-szennyezettség miatt. Mutatjuk a részleteket!

A Nébih oldalán olvasható információk szerint a ROSSMANN Magyarország Kft. felelős vállalkozóként visszahívja „enerBIO Szójapehely 500g" termékét tropánalkaloid-szennyezettség miatt. A vállalkozás a termékvisszahívásról a Nébihet is tájékoztatta.

Rossmann drogéria logóForrás: Shutterstock

A visszahívással érintett termék adatai:

Megnevezése: enerBIO Szójapehely 500g
Minőség-megőrzési idő: 2020.06.12; 2020.07.30; 2020.10.07

A Nébih és a drogérialánc arra kéri azokat, akik vásároltak a jelzett lejárati idejű termékből, hogy ne fogyasszák azt el, hanem vigyék vissza az üzletbe! A termék árát a cég megtéríti.

A tropán alkaloidokról:

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei, amelyek a növény minden részében megtalálhatóak. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.