Egyre jobban szorongatják a Netflixet a versenytársak

Netflix
20140919 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows Netflix logo in marge of a press conference for the launch of Netflix application in Belgium, at Amigo hotel in Brussels, Friday 19 September 2014. BELGA PHOTO JASPER JACOBS
Vágólapra másolva!
A Netflix a tavalyi év végén már megérezhette, milyen az, amikor megszorongatják a pozícióját a versenytársak, de az elemzők most már arra várnak, a vállalat milyen adatokkal és várakozásokkal szolgált a közelmúltra és a jövőre nézve.
Vágólapra másolva!

A múlt év végén elkezdett kiéleződni a verseny a nagy amerikai műsorstreaming szolgáltatók között. Az Apple és a Disney szolgáltatásai egyaránt beindultak, melyek ráadásul olcsóbbak, mint a Netflix, így egyre izgalmasabbá vált, hogyan rendeződik át a piac. Kedden pedig még további információkat kaphatnak az elemzők és a befektetők, mivel a Netflix tőzsdezárás után közzéteszi a negyedik negyedéves eredményét – írja a MarketWatch.

A friss számok azért is lesznek izgalmasak, mert várhatóan 2020 sem lesz könnyű év a Netflix számára – a verseny ugyanis csak még tovább fokozódik.

Májusban beindul az HBO Max, majd áprilisban, illetve júliusban (eléréstől függően) a Comcast alá tartozó Peacock szolgáltatás is megkezdődik.

Mindez pedig már a Netflix részvényárfolyamán is meglátszik. Épp a növekvő verseny az oka ugyanis annak, hogy a Netflixé volt a legrosszabbul teljesítő papír az elmúlt 12 hónapban az úgynevezett FAANG technológiai részvénycsoportból – melynek tagjai a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix, valamint a Google (Alphabet).

A fokozódó versenyben is tartja magát a Netlfix Forrás: AFP/Alexander Heinl

Mindeközben a Facebook 48 százalékot, az Apple 103 százalékot, az Amazon 10 százalékot, míg a Google 33,6 százalékot erősödött ugyanebben az időszakban.

Az elemzők azonban úgy számolnak, hogy a legrosszabbat már maga mögött tudhatja a Netflix.

Ezt támasztja alá, hogy mióta november 12-én a Disney+ beindult a Netflix részvénye fölpattant, és 16 százalékos erősödést produkált – az S&P 500 index csupán 10 százalékot izmosodott.

A Goldman Sachs például arra számít, hogy a vállalat erős eredményeket közöl majd, az előfizetői szám érezhető növekedésével. A banknál fel is emelték a Netflixre kiadott célárfolyamot 400-ról 450 dollárra, ami 32 százalékos erősödés lenne a pénteki záróárhoz (339,67 dollár) képest. Ráadásul a Goldman vezető elemzője szerint a Netflix az erős kínálatának köszönhetően 9,7 millió új felhasználót szerezhetett a tavalyi negyedik negyedévben, ami bőven meghaladná a vállalat 7,6 milliós prognózisát.

A Netflix részvényárfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Még tovább növeli az optimizmust, hogy a Netflix hatalmas összegeket költ a saját gyártású műsoraira.

A várakozások szerint csak 2020-ban 17,3 milliárd dollárt fordíthat ezekre a cég, ami meghaladná a tavalyi 15,3 milliárd dollárt.

Összevetésképpen, az Apple mindössze alig több mint 6 milliárd dollárt fordít az Apple+ saját gyártású műsoraira.

Ezzel párhuzamosan a FactSet által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a Netflix kedden részvényenként 52 centes profitról jelent majd, ami igencsak elmaradna a negyedév elején várt 83 centtől. A bevétel 5,45 milliárd dollár lehetett a várakozások szerint, a globális előfizetők száma pedig 7,9 millióval bővülhetett a tavalyi negyedik negyedévben – ez 623 000 amerikai és 7,2 millió új nemzetközi előfizetőt jelentene.