Tadeusz Kościński, lengyel pénzügyminiszter a Financial Times brit pénzügyi lapnak adott interjújában felvetette, hogy megadóztatnák a rövidtávú online lakásbérlettel foglalkozó amerikai Airbnb-t Lengyelországban.

„Ha bárki, aki bérbe adja lakását a megosztásos gazdaságban, megfizeti a rá eső adót, akkor az Airbnb-nek, mely az értéklánc része, a kapott bevételek után szintén fizetnie kellene - mondta az interjúban a lengyel miniszter.

„Egyébként is torzítja a piacot az Airbnb. A lengyelországi székhellyel rendelkező társaságok adókat fizetnek, így haszonkulcsuk alacsonyabb. Ez tehát egy tisztességtelen gyakorlat. Nem azért kellene fizetniük, hogy ellehetetlenítsük vagy fejőstehénnek használjuk őket, hanem egyszerűen arról van szó, hogy ne zavarják meg a piacainkat "- tette hozzá a miniszter.

Egy ideje már zajlik a vita a nagy digitális vállalatok lengyelországi megadóztatásáról. A lengyelek már be is akartak vezetni egy ilyen adót, de végül - az amerikai hatóságok jelentős lobbizását követően - úgy döntöttek, hogy megvárják az OECD tárgyalások végét.

Megadóztatnák az Airbnb-t a lengyelek (a kép illusztráció)Forrás: Travelo

A miniszter hangsúlyozta, hogy Lengyelország aktív ezeken a tárgyalásokon. Hozzátette azonban, hogy ha ezek túl sokáig elhúzódnak, vagy az eredményük kétséges lesz, akkor a lengyel kormánynak újra kell gondolnia a stratégiáját.

Kościński azt is hozzátette, hogy nem akar azonos adót kivetni az összes digitális óriásra. „Legszívesebben leülnék az Airbnb-vel, a Google-lal, az Amazon-nal, és mindenki mással, és azt mondanám nekik: tudjátok, hogy adót kell fizetni Lengyelországban, különben nem lesznek sem utak, sem rendőrség, sem iskolák. Nos, mennyit vagytok hajlandók fizetni?" - mondta a miniszter.

Az Airbnb képviselője megvédte a társaság álláspontját, kijelentve, hogy betartjuk a szabályokat, és minden szükséges adót megfizetünk mindenütt, ahol jelen vagyunk. Ezek a szabályok ma, és a jövőben is ehhez tartjuk magunkat- mondta a szóvivő.

Forrás: Polandin.com