A lengyelek megadóztatnák az Airbnb-t

airbnb legjobb budapest astoria
Vágólapra másolva!
Tadeusz Kościński, lengyel pénzügyminiszter a Financial Times brit pénzügyi lapnak adott interjújában felvetette, hogy megadóztatnák a rövidtávú online lakásbérlettel foglalkozó amerikai Airbnb-t Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

„Ha bárki, aki bérbe adja lakását a megosztásos gazdaságban, megfizeti a rá eső adót, akkor az Airbnb-nek, mely az értéklánc része, a kapott bevételek után szintén fizetnie kellene - mondta az interjúban a lengyel miniszter.

„Egyébként is torzítja a piacot az Airbnb.

Nem azért kellene fizetniük, hogy ellehetetlenítsük vagy fejőstehénnek használjuk őket, hanem egyszerűen arról van szó, hogy ne zavarják meg a piacainkat "- tette hozzá a miniszter.

Egy ideje már zajlik a vita a nagy digitális vállalatok lengyelországi megadóztatásáról.

A lengyelek már be is akartak vezetni egy ilyen adót, de végül - az amerikai hatóságok jelentős lobbizását követően - úgy döntöttek, hogy megvárják az OECD tárgyalások végét.

Megadóztatnák az Airbnb-t a lengyelek (a kép illusztráció) Forrás: Travelo

A miniszter hangsúlyozta, hogy Lengyelország aktív ezeken a tárgyalásokon. Hozzátette azonban, hogy

ha ezek túl sokáig elhúzódnak, vagy az eredményük kétséges lesz, akkor a lengyel kormánynak újra kell gondolnia a stratégiáját.

Kościński azt is hozzátette, hogy nem akar azonos adót kivetni az összes digitális óriásra. „Legszívesebben leülnék az Airbnb-vel, a Google-lal, az Amazon-nal, és mindenki mással, és azt mondanám nekik: tudjátok, hogy adót kell fizetni Lengyelországban, különben nem lesznek sem utak, sem rendőrség, sem iskolák. Nos, mennyit vagytok hajlandók fizetni?" - mondta a miniszter.

Az Airbnb képviselője megvédte a társaság álláspontját, kijelentve, hogy

- mondta a szóvivő.

Forrás: Polandin.com