Elárverezik a szökött indiai gyémántmágnás vagyonát

2020.01.22. 11:45

Újabb árverést rendeznek az indiai hatóságok a Nagy-Britanniába szökött, csalással vádolt indiai gyémántmágnás, Nirav Modi elkobzott vagyontárgyiból.

Az árveréssel a kormány ismét a Saffronart aukciósházat bízta meg Mumbaiban. Az aukciósház tavaly márciusban a milliárdos műkincsgyűjteményét bocsátotta kalapács alá. Az akkori bevétel nyolcmillió dollár (2,4 milliárd forint) volt.

A 49 éves Modi, - akinek luxusékszereit és gyémántjait olyan hollywoodi sztárok viselik, mint Kate Winslet és Dakota Johnson, - az egyik fő gyanúsítottja a kétmilliárd dolláros csalásnak, amely az állami tulajdonú Punjab National Banket károsította meg.

Modi, akit tavaly tartóztattak le az ügyben Nagy-Britanniában, tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy az ügybe politikai indíttatásból keverték bele. A milliárdos el akarja érni, hogy a britek ne adják ki Indiának.A Saffronart aukciósház keddi bejelentése szerint a következő két hónapban rendezik meg az árverést Modi vagyontárgyaiból.

Az indiai bíróság által elrendelt árverésen egyebek mellett

  • Amrita Sérgil magyar származású indiai festő Boy with Lemon (Fiú citrommal) című festményt bocsátják áruba, amelynek értékét 120-180 millió rúpiára (509-760 millió forintra) becsülték.
  • Elárverezik a mágnás gyűjteményéből a leghíresebb indiai festő, a mezítlábas Picassóként emlegetett M. F. Huszain egy hasonló értékű festményét, valamint
  • V. S. Gaitonde egy alkotását, amelynek árát előzetesen 70-90 millió rupiára (300-380 millió forintra) tették.
  • Árverésre bocsátják még Modi egy Jaeger LeCoultre- és egy Girard Perregaux-luxusóráját,
  • továbbá két luxusautóját,  egy Porsche Panamerát és egy Rolls Royce Ghostot