Egyre nagyobb bajban van a népszerű fővárosi piac

Fény Utcai Piac
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években drasztikusan visszaesett a Fény utcai piac bérlőinek száma, ezért Örsi Gergely II. kerületi polgármester szerint fel kell oldani az úgynevezett profilkötöttséget, vagyis engedélyezni kell, hogy az élelmiszerek mellett mást is lehessen árulni benne. Ha pedig ez sem megy, akkor irodaként, vagy gyerekmegőrzőként kell hasznosítani az üresen álló helyiségeket.
Vágólapra másolva!

A Mammut bevásárlóközpont mellett található Fény utcai piacot az elmúlt években több csapás is érte - derül ki abból az előterjesztésből, amelyet Őrsi Gergely a képviselőtestület csütörtöki ülésére nyújtott be. A kereskedelmi központ környezetében zajló hatalmas építkezések, a munkaerőhiány és a Nébih óriási médiavisszhangot kiváltó, két évvel ezelőtti boltbezárása miatt rengeteg vásárló pártolt el a piactól - derül ki a Napi.hu cikkéből. Őrsi szerint

az elmúlt években 30 százalékkal kevesebben járnak oda vásárolni, jelenleg pedig 15 üzlethelyiség áll üresen,

amelyek hasznosítása a jelenleg érvényben lévő feltételrendszerrel, a Fény Utcai Piac Kft. minden erőfeszítése ellenére szinte lehetetlen.

Egy üres üzlethelyiség havi 300 ezer forint veszteséget jelent a társaságnak, amely éves szinten, 15 helyiséggel számolva 54 millió forint.

A Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. 100 százalékban az önkormányzat tulajdona, amelyből 2014 és 2018 között stabilan évi 40 millió forint osztalékot tudtak kivenni, tavaly pedig a 2018-as eredmény terhére 20 milliót. Ez idén már nem fog menni. A problémákról egyébként a kft. 2018-as eredménybeszámolójának kiegészítő mellékletében is szó esik, amelyben úgy fogalmaznak, hogy a Fény Utcai Piac Kft. 2018-ban eddigi regnálásának legnehezebb gazdálkodási évét zárta.

Pillanatfelvétel a Fény utcai piacról Forrás: Fény Utcai Piac Facebook

A cég elérhető mérlegei szerint 2014 és 2018 között stabilan közel 500 millió forint bevétel mellett működtek. Adózott eredményük 2014 és 2016 között 65 és 80 millió forint között mozgott, 2017-ben és 2018-ban viszont 30 millióra csökkent.

A kerületi polgármester előterjesztése szerint a megoldást az jelenti, ha

"felszabadítják az üzletek profilkötöttségét", hogy ne csak és kizárólag élelmiszerkereskedők használhassák az épületet.

Az esetleges szerződéses partnerek köréből nem szabad kizárni semmilyen kereskedői csoportot sem, kivéve a használt ruha kereskedőket. Ha ez sem megy, akkor később más hasznosítási terület sem kizárt.

Nem csak az üzlethelyiségek kihasználatlanságával, de

az őstermelői asztalokkal is "gond van".

Jelenleg 549 négyzetméteren 98 darab őstermelői asztal található, amelyeket a kft. napi, heti és havi jeggyel értékesít. Az őstermelői szabályozórendszer megváltoztatásával, az elektronikus őstermelői igazolvány bevezetésével jelentős mértékben lecsökkent az őstermelői kereskedői létszám is.

A piacon egyre kevesebb az őstermelő Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Őrsi Gergely javaslata szerint

engedélyezni kell, hogy az őstermelői asztalokon vállalkozói igazolvánnyal is lehessen asztalt bérelni (már Budapest összes piacán ez történik),

és az úgynevezett "őstermelői piac" státuszt át kell nevezni "asztali elárusító piacra". Az asztali elárusító rendszer engedélyezése esetén nagy valószínűséggel az üzlethelyiséggel rendelkező Fény utcai piac kereskedői is kitelepülnének az elárusító asztalokra, így javasolja részükre az előbérleti lehetőség biztosítását. Ezen kívül engedélyezni kell, hogy az asztalokon ne csak élelmiszert lehessen árulni.

Az ügy nem először kerül napirendre, 2007-ben már tárgyaltak a profilkötöttségről, de az akkor testület elutasította annak feloldását - zárja írását a Napi.hu