Devizapiaci válságot is okozhat a kínai koronavírus

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
A devizapiacokat is elérte a rejtélyes koronavírussal kapcsolatos pánik Ázsiában. A kínai jüant már elkezdték ütni a befektetők, de egyes elemzők szerint más országokra is átterjedhet a rossz hangulat.
Vágólapra másolva!

Most már egyértelmű piaci hatásai is vannak a koronavírusnak, amely eddig 9 ember halálát okozta, de több százan fertőződtek meg. Az elmúlt 24-48 óra fejleményei arra utalnak, hogy akár komolyabb devizapiaci pánik is kialakulhat Ázsiában – mondta a CNBC-nek Adarsh Sinha, a Bank of America Securities szakértője.

Kedden a japán jen – melyet általában biztonságos menedékként tartanak számon – lendületesen erősödni kezdett az amerikai dollár ellenében.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők elkezdtek fedezékbe vonulni. Közben a kínai jüan komoly gyengülést mutatott a dollárral szemben.

Eddig egyébként több mint 400 esetben erősítették meg a koronavírus-fertőzést, amely elsősorban Kínát érinti, de a betegség megjelent már Thaiföldön, Dél-Koreában, valamint Japánban és Tajvanon is.

A közegészségügyi szakemberek mellett pedig már a befektetők is aggódnak, hogy mi lesz, ha a betegség tovább terjed. Különösen, hogy mindjárt kezdődik a legnagyobb ünnepi szezon (a Holdújév) Kínában, melynek során nagyon sokan indulnak útnak.

Az egész feltörekvő devizapiacot érintheti a mostani válság Forrás: EyePress News

Befektetői szempontból ez azt jelenti, hogy a kereskedők elkezdik leépíteni a kockázatos eszközeiket, és kivárnak. Ez pedig különösen a devizapiacon érezhető igazán – tette hozzá Sinha. A stratéga kiemelte, a piaci szereplők nem tudják, hová fognak fejlődni az események, és ez a bizonytalanság rányomja a bélyegét az általános hangulatra.

Ha azonban a történelem ismétli önmagát, akkor nem sok jóra számíthatnak az ázsiai devizapiacok.

Amikor 2002-2003-ban kitört a SARS-vírus járvány, és nagyjából 800 ember halt meg, főként Kínában és Hongkongban, akkor is átterjedt a pánik más országok piacaira. A Nomura emlékeztetett, a dél-koreai won és a szingapúri dollár is komoly pofonokat kapott abban az időszakban.

Ha tehát hasonlóan alakul a helyzet az akkorihoz, abban az esetben várható, hogy a befektetők is hasonlóan reagálnak majd – figyelmeztetnek az elemzők. A legnagyobb nyomás alá a koreai won és a kínai jüan kerülhet. Ha viszont a betegség széles körben elterjed az ázsiai térségben, akkor a szingapúri dollár és a thai baht is megszenvedheti az eseményeket.