A devizapiacokat is elérte a rejtélyes koronavírussal kapcsolatos pánik Ázsiában. A kínai jüant már elkezdték ütni a befektetők, de egyes elemzők szerint más országokra is átterjedhet a rossz hangulat.

Most már egyértelmű piaci hatásai is vannak a koronavírusnak, amely eddig 9 ember halálát okozta, de több százan fertőződtek meg. Az elmúlt 24-48 óra fejleményei arra utalnak, hogy akár komolyabb devizapiaci pánik is kialakulhat Ázsiában – mondta a CNBC-nek Adarsh Sinha, a Bank of America Securities szakértője.

Kedden a japán jen – melyet általában biztonságos menedékként tartanak számon – lendületesen erősödni kezdett az amerikai dollár ellenében. Ez azt jelenti, hogy a befektetők elkezdtek fedezékbe vonulni. Közben a kínai jüan komoly gyengülést mutatott a dollárral szemben.

Eddig egyébként több mint 400 esetben erősítették meg a koronavírus-fertőzést, amely elsősorban Kínát érinti, de a betegség megjelent már Thaiföldön, Dél-Koreában, valamint Japánban és Tajvanon is.

A közegészségügyi szakemberek mellett pedig már a befektetők is aggódnak, hogy mi lesz, ha a betegség tovább terjed. Különösen, hogy mindjárt kezdődik a legnagyobb ünnepi szezon (a Holdújév) Kínában, melynek során nagyon sokan indulnak útnak.

Az egész feltörekvő devizapiacot érintheti a mostani válságForrás: EyePress News

Befektetői szempontból ez azt jelenti, hogy a kereskedők elkezdik leépíteni a kockázatos eszközeiket, és kivárnak. Ez pedig különösen a devizapiacon érezhető igazán – tette hozzá Sinha. A stratéga kiemelte, a piaci szereplők nem tudják, hová fognak fejlődni az események, és ez a bizonytalanság rányomja a bélyegét az általános hangulatra.

Ha azonban a történelem ismétli önmagát, akkor nem sok jóra számíthatnak az ázsiai devizapiacok. Amikor 2002-2003-ban kitört a SARS-vírus járvány, és nagyjából 800 ember halt meg, főként Kínában és Hongkongban, akkor is átterjedt a pánik más országok piacaira. A Nomura emlékeztetett, a dél-koreai won és a szingapúri dollár is komoly pofonokat kapott abban az időszakban.

Ha tehát hasonlóan alakul a helyzet az akkorihoz, abban az esetben várható, hogy a befektetők is hasonlóan reagálnak majd – figyelmeztetnek az elemzők. A legnagyobb nyomás alá a koreai won és a kínai jüan kerülhet. Ha viszont a betegség széles körben elterjed az ázsiai térségben, akkor a szingapúri dollár és a thai baht is megszenvedheti az eseményeket.