Új pénzt tervez néhány nagy jegybank

2020.01.22. 10:22

Tapasztalataik egymás közötti megosztására munkacsoportot hozott létre több nagy központi bank, amelyek vizsgálják digitális jegybankpénz kibocsátásának és alkalmazásának lehetőségeit – közölte az Európai Központi Bank (EKB) a honlapján.

Az EKB, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Svédország és Svájc központi bankja a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együtt állította fel a csoportot, amelyet Benoît Couré, az EKB kormányzótanácsának volt tagja és Jon Cunliffe, az angol jegybank kormányzóhelyettese vezet.

IllusztrációForrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A csoport értékelni fogja a digitális jegybankpénz (central bank digital currency/CBDC) alkalmazásának lehetőségeit – a gazdasági alkalmazás és a technikai megvalósítás lehetséges módjait, beleértve a határokon átnyúló használhatóságot –, valamint terepet nyújt az új technológiákról való tudás megosztására.

Munkájában szorosan együttműködik az érintett intézményekkel és fórumokkal, különösen a Pénzügyi Stabilitási Testülettel, illetve a Fizetések és Piaci Infrastruktúra Bizottságával.

A nagy központi bankok felgyorsították a digitális jegybankpénz kibocsátásáról folytatott vizsgálatokat, miután a Facebook tavaly júniusban bejelentette, hogy libra néven kriptodevizát készül létrehozni a nemzetközi fizetési forgalom megkönnyítése, illetve a világ pénzügyi szolgáltatásokkal még le nem fedett területeire való kiterjesztése érdekében. Az élmezőnyt Kína vezeti, de a saját digitális állami pénz megteremtését célzó kínai projekt részleteit még nem fedték fel.

IllusztrációForrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, készpénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt. Ezzel ellentétben a kriptodevizák, mint például a bitcoin, bonyolult matematikai feladványok megoldásával jön létre, és egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt.

A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK