Nyárig biztos nem repülnek a Boeing gépek

aviation accident Horizontal
Boeing 737 MAX - Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A tavaly március óta földön veszteglő 737 Max gépek indítását újabb hat hónappal halasztották el, vagyis az egyik legnépszerűbb repülőgépfajtát nem használhatják a légitársaságok a nyári időszakban – írja az Independent.
Vágólapra másolva!

A gépeket két katasztrófa után állították le, amelyek 346 halálos áldozatot követeltek. A hatóságok már több mint tíz hónapja vizsgálják az amerikai repülőgépgyártó gépeit, és számos hibára bukkantak.

– nyilatkozta a cég.

Illusztráció Forrás: AFP/Jason Redmond

A Boeing jelenleg azon dolgozik, hogy megoldja a hibákat és meggyőzze a Szövetségi Repülési Igazgatóságot (FAA), valamint a többi légügyi hatóságot arról, hogy a repülőgép új szoftvere biztonságos. A Boeing eredetileg azt jósolta, hogy a 737 Max 2019 utolsó negyedévében már repülni fog.

A repülőgépgyártó szerint a bejelentés célja, hogy segítse a légitársaságokat a működésük tervezésében az idei évben.

Illusztráció Forrás: AFP/2015 Getty Images/Stephen Brashear

Amint a légügyi hivatalok megállapodtak a gépek repülésének jóváhagyásában, utána több hónapig is eltart, míg a repülőgép utasokat is szállíthat, mivel a pilótákat át kell képezni, valamint a földön lévő gépekkel tesztrepüléseket kell végezni.

Valószínűtlennek tűnik, hogy augusztus előtt használatba vennék a légitársaságok a 737 Max gépeket.

A Max legnagyobb felhasználói, a Southwest, az Air Canada és az American Airlines légitársaságok, míg Európában a fapados Ryanair, amely ráadásul korábban több 737 Max gépet is rendelt a gyártótól, azonban leszállításukat várhatóan 2021-ig elhalasztják.

Az újbóli forgalomba helyezés kapcsán várható, ismét jelentős időtartamú késéshez kapcsolódóan új becslés látott napvilágot a Wall Streeten arról, mennyibe kerül a gyártónak a MAX-gépek kálváriája. A Reuters híre szerint, összesen több mint 25 milliárd dollárjába fog kerülni a cégnek az egykori sikerterméknek számító gépek termékként való bukása. A vállalat már 9 milliárd dollárnyi veszteséget könyvelt el a földön tartás miatt, további 10 milliárdot emészthet fel az ügyfelek kompenzálása, és 5,4 milliárdot a gépek gyártásának átszervezése.