Óriási összegű bírságot kapott a brit versenyfelügyeleti hatóságtól a Fender Europe - írja a Guardian. A határozat szerint a cég tisztességtelen árazási gyakorlatot folytatott.

A Fender Europe az arizonai székhelyű gitárgyártó brit divíziója, amelynek éves bevétele körülbelül 380 millió font (mintegy 150 milliárd forint). Elektromos modelljei között szerepel a Fender Stratocaster és a Telecaster, valamint az olcsóbb Squier sorozat darabjai.

A brit piac- és versenyfelügyeleti hatóság 2018-ban kezdett vizsgálódni a cég gyakorlatával kapcsolatban. Megállapították, hogy a vállalat 2013 és 2018 között nyomást gyakorolt a kiskereskedőkre, hogy a gitárokat a meghatározott minimális áron vagy annál magasabb összegért értékesítsék. Ennek az lett a következménye, hogy a vásárlók alig találtak minimális eltéréseket a kereskedők kínálatában. A Fender-gitárok ára 500 fontnál kezdődik, de a limitált modellek példányaiért akár 45.000 fontot is fizetni kell.

Egy ritka, 1969-es Fender gitár egy aukción, a Christie's aukciósház hangszerspecialistájának kezébenForrás: AFP/Johannes Eisele

A Fender viselkedését különösen az online kiskereskedők és viszonteladók esetében találta tisztességtelennek a hatóság, mivel a cég megtiltotta számukra, hogy a gitárok áraiból kedvezményt adjanak online értékesítéskor. Ezt a hatóság a versenyjogi törvény megsértéseként értékelte. 

A vállalatot 4,5 millió font (közel 1,8 milliárd forint) bírsággal sújtotta.

Ez az eddigi legnagyobb összegű brit bírság az ilyen típusú, rögzített áras kereskedelmi gyakorlatért.

A bírság ennél jóval nagyobb, 14,2 millió font lett volna, de a cég elismerte a kereskedőkkel szembeni, jogszerűtlen gyakorlatát, és együttműködött a hatósággal.

Legutóbb tavaly augusztusban a japán Casio kapott hasonló összegű bírságot, 3,7 millió fontot, mivel a digitális billentyűshangszereinek értékesítésére szabott árakat határozott meg a kereskedőknek. 2018 júliusában pedig az uniós hatóságok marasztaltak el négy vállalatot - a Pioneert, a Philipset, az Asust és a Denont - hasonló magatartásért.