Milliárdokért rendel repülőgépeket az Emirates légitársaság

emirates
A picture taken on February 1, 2012 shows an A330-200 Airbus plane of Emirates airline at the Harare International Airport on February 1, 2012. Emirates Airline made its maiden flight to Harare today as it launched a new service between Zimbabwe, Zambia and Dubai. Zimbabwe's transport minister Nicholas Goche said the arrival of Emirates at a time many international airlines had stopped flights to Zimbabwe was "a historical day for Zimbabwe. AFP PHOTO / JEKESAI NJIKISANA
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága megállapodást kötött az amerikai Boeing repülőgépgyártóval, hogy 30 darab Boeing 787-9 Dreamliner repülőgépet vásárol. A hírt a két vállalat a Dubai Air Show-n jelentette be – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A közepes méretű, széles testű, 787-9 típusú sugárhajtású repülőgép a Boeing Dreamliner nagyobb és hosszabb távú változata, ami akár 330 utast is képes szállítani. A megrendelés listaára 8,8 milliárd dollár, de

a repülőgépgyártók nagyobb megrendelésnél árengedményt szoktak adni.

Illusztráció Forrás: AFP/Jekesai Njikizana

Az Emirates megrendelése döntő jelentőségű az amerikai gyártó számára,

aminek eladásait súlyosan érintették, hogy az egyik legnépszerűbb repülőgépével, a 737 Max gépekkel, nemrégiben két katasztrófa is történt, amelyek után kiderült, hogy a gép konstrukciós hibája okozta a tragédiákat. Világszerte közel 400 darab 737 Max repülőgép áll a földön, várva a légügyi hatóságok engedélyét. A gépek legalább augusztusig nem szállnak fel.

Nyárig biztos nem repülnek a Boeing gépek

A tavaly március óta földön veszteglő 737 Max gépek indítását újabb hat hónappal halasztották el, vagyis az egyik legnépszerűbb repülőgépfajtát nem használhatják a légitársaságok a nyári időszakban - írja az Independent. A gépeket két katasztrófa után állították le, amelyek 346 halálos áldozatot követeltek.

További öt Dreamlinert is megrendeltek a Boeingtől: kettőt a Biman Bangladesh légitársaság, és hármat a ghánai kormány, ahol új nemzeti légitársaságot szeretnének elindítani.

Tim Clark, az Emirates légitársaság – amely a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága – elnöke elmondta, hogy a jelenlegi konszolidációs időszakot követően a 2020-as évek elején ismét beindítják a terjeszkedést.

A vállalat flottáját 2025-ig 30 százalékkal kívánják megnövelni.

Illusztráció Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/World Rugby

Az Emirates 270 repülőgéppel rendelkezik, ebből 12 teheráru fuvarozására szolgál. Hétfőn a cég további 50 repülőgépet rendelt meg a francia Airbus repülőgépgyártótól 16 milliárd dollár értékben.