Egyetlen nap alatt 3 százalék körüli eséseket produkáltak a kínai tőzsdék, ahogy a befektetők egyre jobban aggódnak a koronavírus terjedésének gazdasági hatásai miatt. Közben csütörtökön más ázsiai mutatók is érezhető gyengüléseket hoztak össze.

Komoly csökkenéseket szenvedtek el csütörtökön a kínai tőzsdék, de a térség más börzéi is gyengélkedtek. Az ok egyértelmű: a befektetők egyre jobban aggódnak a koronavírus terjedésének hatásai miatt – írja a CNBC.

A kínai Shanghai Composite részvényindex 2,75 százalékos mínuszban, míg a sencseni mutató 3,52 százalékos csökkenéssel zárta a csütörtöki kereskedést. Mindközben a hongkongi Hang Seng index 1,52 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,93 százalékot, a japán Nikkei 225 0,98 százalékot esett.

A koronavírus terjedése mellett az sem segítette a helyzetet, hogy Japánban kijöttek a friss külkereskedelmi adatok, és kiderült, az export nagyobb mértékben gyengült, mint amire decemberben számítottak. A szigetország kivitele decemberben 6,3 százalékkal csökkent, éves alapon, míg az elemzők csupán 4,2 százalékos zsugorodást vártak.

Vuhan, 2020. január 22. Védőmaszkot vásárolnak egy vuhani gyógyszertárban. A hatóságok korlátozásokat vezetett be, amely szerint egy ember egyszerre csak egy védőmaszkot vehet.Forrás: MTI/AP/Dake Kang

Más piacokon is érezhető volt, hogy a befektetőket jelentős mértékben megmozgatták a koronavírus következményei. Miközben a dollár általános erejét mérő U.S. dollar index 97 pont körül mozgott (minimális emelkedéssel), addig a hagyományosan menedékeszköznek számító japán jennel szemben a zöldhasú érezhető gyengülést mutatott. Eközben a kínai jüan is folytatta a gyengülését a dollár ellenében.

Az olaj ára szintén komolyabb eséseket produkált közép-európai idő szerint csütörtök délelőttig. A nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj hordónkénti ára 1,4, míg az amerikai WTI 1,7 százalék körüli esésben volt.

Általában is elmondható tehát, hogy a befektetői hangulatot igencsak lehúzta, a koronavírus terjedése – amely Kínában a legsúlyosabb, de egyre fenyegetőbb más országokban is. Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán elhalasztotta a döntését arról, hogy globális egészségügyi vészhelyzetet hirdessen ki, Kínában lezárták a 11 milliós lakosú Vuhan városának közlekedését, ahonnan a feltételezések szerint a vírus elterjedt.

A befektetők egyelőre kivárásra játszanak, mivel senki nem tudja, pontosan milyen hatásai lesznek a betegségnek. Mindazonáltal szombaton kezdődik a kínai holdújévi, amikor rendre nagyon sokan indulnak útnak az országban – ami most igen komoly aggodalomra ad okot, mivel félő, hogy csak meggyorsítja a vírus terjedését.