A Ford GT-t három évvel ezelőtt 450 ezer dollárért (136,8 millió forint) adták el, most pedig több mint egymillió dollárt ér. Három autót árvereztek el nemrég, átlagosan 1,2 millió dollárért (364,9 millió forint).

A hét végén az RM Sotheby's árverésen 923 ezer dollárért (280 millió forint) kelt el egy Ford GT-t, míg a Barrett-Jackson árverésén 1,2 és 1,5 millió dollárt (456 millió forint) adtak autónként – az árak ugyanakkor tartalmazzák az aukciós házak által felszámított tíz százalékos vevői prémiumot.

IllusztrációForrás: Getty Images/Sjoerd Van Der Wal

A Ford autógyár korábban úgy tervezte, hogy 1350 GT autómodellt gyárt, de eddig csak 600 darab készült el, és még akkor is, ha a hiányzó darabok elkészülnek, már mindnek van tulajdonosa, mivel az autógyár kizárólag megrendelésre készítette el ezt a típust. Ráadásul a vásárlóknak olyan szerződést is kellett kötniük, hogy két évig nem fogják eladni az autót.

Itt egy megdöbbentő lista híres emberekről, akik 40 után lettek sikeresek

Bár Mark Zuckerberg és Bill Gates fiatal korukban alapították milliárdokat érő cégüket, valójában a sikeres vállalatokat alapítók átlagéletkora 40 év felett van - összegzi a Business Insider. Az MIT professzora, Pierre Azoulay 2,7 millió cégalapítót elemzett 2007 és 2014 között, és az átlagos életkoruk 40 év felett volt.

Például a Mecum aukciósház 2018-ban értékesítette egy 2017-es Ford GT-t 1,8 millió dollárért (547,4 millió dollár), az autógyár beperelte az aukciósházat, az ügyet később rendezték, de nem ez volt az egyetlen eset, amikor a Ford beperelte az eladókat szerződésszegés miatt.

Ez a Ford első kísérlete nyilvánosan, hogy limitálja a másodlagos piacot" – Johnathan Klinger, a klasszikus és gyűjteményi autók biztosításával foglalkozó Hagerty szóvivője.

IllusztrációForrás: Getty Images/Sjoerd Van Der Wal

A 2019 augusztusában a Barrett-Jackson árverésén eladott két autó volt az első, amely legális körülmények között cserélt tulajdonost. Ugyan a Ford GT árai csökkenhetnek, mivel egyre több eladó léphet be a piacra, szinte biztosan többért fog elkelni, mint amennyiért az első vásárló megvette – állítja Klinger.