Óriási kérdés, hogy mekkora a Mona Lisa valódi értéke

Mona Lisa
La Joconde, portrait de Monna Lisa Author: Vinci Léonard de (1452-1519) Period: Renaissance (période), 15e sičcle Date: - Collection: Peintures Technic/Material: huile sur bois Discovery site: - Production site: - Height (m): 0.77 Lenght (m): 0.53 Depth (m): - Diameter (m): - Location: Paris, musée du Louvre Inventory number: INV779 MANDATORY CREDIT "RMN-Grand Palais/Musée du Louvre/Michel Urtado"
Vágólapra másolva!
Leonardo da Vinci 1503-ban kezdte el megfesteni egy vagyonos firenzei kereskedő feleségét, Lisa Gherardinit. Így született meg a Mona Lisa, amely több mint 500 évvel később a világ legismertebb festményének számít, értéke pedig felbecsülhetetlen. Azonban bármennyire is furcsa, léteznek számítások arra vonatkozóan, hogy jelenleg mennyit is érhet a Louvre-ban megtekinthető műalkotás.
Vágólapra másolva!

A Mona Lisát - minden idők legismertebb festményét - Párizsban lehet megtekinteni. A Louvre hivatalos adatai szerint a múzeumnak 2018-ban 10 millió látogatója volt, becslések szerint ennek a hatalmas számnak

a 80 százalékát generálja Leonardo da Vinci festménye.

Tömeg a Louvre-ban Forrás: Photononstop/Photononstop/Roger Rozencwajg

Ez azt jelenti, hogy – nyitvatartási napokkal korrigálva – körülbelül

naponta 30 ezer ember kíváncsi a Mona Lisára.

Ebből következik, hogy 17 eurós belépőjeggyel számolva, évente 136 millió eurót köszönhet a Louvre a Mona Lisának,

ez átszámolva 45,5 milliárd forintnak felel meg.

Ez óriási összeg, ráadásul a látogatók többsége egy zsúfolt teremben, csak viszonylag távolról tudja fél percre megfigyelni a mindössze 80 centiméter magasságú képet. Nem véletlen, hogy egy brit felmérésben a Mona Lisa végzett a legnagyobb csalódást okozó turistalátványosságok listájának első helyén.

Turisták a Louvre-ban Forrás: ONLY FRANCE/BERNARD JAUBERT/ONLYFRANCE.FR/Bernard Jaubert

Felmerül a kérdés: mennyit ér a Mona Lisa?

Nyilván a legkézenfekvőbb válasz egy ilyen horderejű műnél:

felbecsülhetetlen.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne léteznének különböző számítások a Mona Lisa értékével kapcsolatban.

Az első értékre vonatkozó adat még 1518-ból származik, I. Ferenc francia király 4000 aranydukátot adott a festményért, ez mai árfolyamon 575 ezer dollárnak felel meg.

A festmény állami tulajdonba került az 1789-es francia forradalmat követően.

Szelfiző turisták a kép előtt Forrás: AFP/Eric Feferberg

Reálisabb kiindulási pont, hogy a Mona Lisát 1962-ben amerikai turnéra vitték,

itt 100 millió dolláros biztosítást kötöttek rá. Ez jelen értéken 857 millió dollár.

Ez minden idők legnagyobb biztosítási értéke, azaz az elmúlt 58 évben semmit nem biztosítottak drágábban.

A Mona Lisa leleplezése New Yorkban, a kép közepén Jacqueline Kennedy látható háttal, a kép baloldalán J.F. Kennedy nevet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Schulmann-Sachs

A festményt 250 ezer ember látta egy hét alatt a New York-i Metropolitan Múzeumban.

Azonban a Mona Lisa világrekord biztosítási értéke csak kiindulási pontnak jó. Ennek oka, hogy az infláció csupán egy szempont az árnövekedésben, azóta a műkincspiac árai is drágultak.

Ezzel korrigálva 2019-ben a Mona Lisa értéke 2,67 milliárd dollár lehetett.

Érdekesség, hogy 2014-ben egy francia tévécsatorna egyesen azt javasolta a francia államnak, hogy adják el a festményt, hogy abból csökkenteni lehessen az államadósságot.

A Mona Lisa Forrás: RMN-Grand Palais/RMN-Grand Palais / Musée du Louvre / Michel Urtado/Michel Urtado

Minek köszönheti árát a Mona Lisa?

A Mona Lisa már a kezdetek óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, és népszerűsége töretlen. A festmény övező misztikum mellett a francia feminista hullámok jelképe volt, de több művészeti alkotás és könyv megihletője. (A Louvre-t a Da Vinci kód című könyv és film bemutatása után szabályosan megrohamozták a látogatók.)

Julia Roberts 25 millió dollárt kapott a Mona Lisa mosolya című film címszerepéért,

ez a mai napig világrekord a női színészek között.

Julia Roberts a Mona Lisa mosolya című filmben Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Revolution Studios/Revolution Studios

A XXI. században megkerülhetetlen a közösségi média szerepe. Emiatt nemcsak átlagemberek, hanem a világ leghíresebb emberei zarándokolnak el a képet megtekinteni a Louvre-ba. Óriási megosztása van a képnek, 2014-ben Jay-Z és Beyoncé közzétett fotóját tartották a legnagyobb hatású közösségi médiában megosztott fényképnek. (Akkor a több mint 800 ezer darabos megtekintés kiemelkedő volt).

Azonban a legnagyobb hatással a kép értékére maga a szerző neve van. Leonardo da Vincitől mindössze 15 festmény ismert, sőt, egyesek még ebben a számban is kételkednek. De Vinci személye miatt lett a világ legdrágább festménye a Salvator Mundi,

amelyet 2017-ben 450 millió dollárért árvereztek el.

A Salvator Mundi Forrás: Wikimedia Commons

A lista második helyén Willem de Kooning: Interchange című képe áll 300 millió dollárral, míg a harmadik Paul Cézanne: Kártyajátékosok című műalkotása, 250 millió dollárral.

Ez azt jelenti, hogy a Mona Lisa vélhetően a jelenleg ismert legértékesebb festménynél is 5-6-szor drágább, de egy esetleges licitháború során megbecsülni sem lehetne, hogy mi lenne a végső ár.

Talán ezek fényében mégsem túlzás kijelenteni, hogy a Mona Lisa ára jelenleg felbecsülhetetlen.

A cikkhez használt források: Quartz, Medium, Guinness, France24, Wikipedia, New York Times