Megállapodott az Auchan Retail Magyarország a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a 2020-as béremelésről. A 2020 során több mint 1,6 milliárd forint befektetést jelentő új javadalmazási rendszer a nem vezetői munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók esetében 17 százalékkal emeli a belépő béreket, jelzi a vállalat közleményében.

A vállalat nem vezető beosztású közel 5.200 munkatársának alapbére idén két lépcsőben - január 1-től és szeptember 1-től - emelkedik. 2020 során például egy árufeltöltő munkakörben foglalkoztatott, magasabb szaktudással rendelkező áruházi munkatárs havi bruttó alapbére 280.000 forintra növekszik, amely kiegészül Auchan vásárlási kártyával bruttó 7.600 forint értékben, valamint további pótlékokkal és juttatásokkal. Ez a bér az új belépő kollégák számára már egy év után elérhetővé válik, amennyiben munkájuk szakmai színvonala ezt lehetővé teszi.

IllusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

Az alapbér emelése mellett a vállalat továbbra is biztosít béren kívüli juttatási rendszert, amelynek része többek között a dolgozói vásárlási kedvezmény, a kiemelt kockázati egészségügyi és baleseti biztosítás, valamint a rendszeres szűrővizsgálatok, és a piacon egyedülálló részvényesi program. Az áruházlánc továbbá fenntartja az előző évben elindított, a munkavállalók gyermekeinek fenntartott nyári tábort, és a közösségi eseményeket.

A most bejelentett béremeléssel célunk, hogy az alapbérek jelentős emelésével vonzó és kiszámítható javadalmazást garantáljunk munkatársainknak, illetve elismerjük a szakmai teljesítményt.– mondta el Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország vezérigazgatója.

„A hazai kiskereskedelmi szektor egyes szereplői komoly kihívásokkal szembesülnek. Ennek tükrében különösképp elismerésre méltó a vállalat vezetőinek tárgyalások során mutatott hozzáállása, amellyel bebizonyították, hogy fontosak nekik a munkavállalók. A kiindulási ponthoz képest nagyot léptünk előre a megállapodás aláírásáig. Úgy gondolom, közösen kihoztuk a helyzetből a maximumot"– nyilatkozta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a bérmegállapodás megkötését követően.

Ezzel a változással 2020 során például pék munkakörben 8 órás állásban, pótlékokkal és egyéb juttatásokkal az elérhető legmagasabb jövedelem bruttó 355.000 forint, míg azonos feltételekkel az online áruházban dolgozó kiszállító munkatárs havi bruttó bére 466.000 forint is lehet az áruházláncnál.

Bérmegállapodás a versenytársaknál is

Az év elején több áruházláncnál lezajlottak vagy épp zajlanak a dolgozók idei javadalmazására vonatkozó tárgyalások a munkavállalók és a munkáltatók képviselői között. Ahogy az Origo megírta, a Tescónál most kezdődtek és zárt ajtók mögött folynak az egyeztetések. Az Aldi már bejelentette idei béreit, a nagy versenytárs Lidl viszont még nem közölte azokat, csak az ismert, hogy a diszkontlánc 2019-es bérei több vetélytárs idei ajánlatánál is kedvezőbbek voltak.