Ötszázmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Indonézia és Magyarország

SZIJJÁRTÓ Péter
Jakarta, 2020. január 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Suharso Monoarfa indonéz nemzeti fejlesztéstervezési miniszter (b) és Basuki Hadimuljono közműügyi és lakásügyi miniszter (j) találkozója Jakartában 2020. január 23-án. MTI/KKM
Vágólapra másolva!
Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, amely megteremti az intézményes lehetőségét annak, hogy az elkövetkező években magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az ázsiai ország rendkívül komoly közlekedési és vízgazdálkodási infrastrukturális fejlesztéseiben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki jakartai tárgyalásai után.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a többi között találkozott Retni Marsudi külügyminiszterrel, más kormánytagokkal és üzletemberekkel.

Az MTI-nek telefonon nyilatkozva azt mondta, hogy a komoly földrajzi távolság dacára

Számos, kifejezetten komoly technológiai színvonalat képviselő magyar vállalat tett szert nagyon komoly piaci részesedésre, amelynek a jelentősége abban is áll, hogy ez a világ negyedik legnagyobb népességű országa, így egy-egy magyar vállalat nagyon komoly bevételre és fejlődési lehetőségre tud szert tenni - mondta a miniszter.

Kifejezetten azok a magyar vállalatok szerepelnek jól Indonéziában, amelyek magas technológiai színvonalat és magas hozzáadott értéket kínálnak.

Víztisztítás, kórházfejlesztések

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy magyar cég dolgozza ki az elektronikus útdíj bevezetését Indonéziában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Suharso Monoarfa indonéz nemzeti fejlesztéstervezési miniszter (b) és Basuki Hadimuljono közműügyi és lakásügyi miniszter (j) találkozója Jakartában 2020. január 23-án Forrás: MTI/Kkm

A Fővárosi Vízművek 36 millió dollárért hajtott végre nagyon komoly víztisztítási beruházásokat. Most egy újabb, 150 millió dolláros kötött segélyhitel-programról kezdődtek meg az egyeztetések, amelynek keretében

három közkórházat szerelnek fel magyar gyártású onkológiai gyógyászati eszközökkel.

Előrehaladott tárgyalások zajlanak három katonai kórház magyar vállalatok általi modernizációjáról is - mondta.

200 millió dolláros kereskedelmi forgalom

Az elkövetkező években hatalmas infrastrukturális beruházások lesznek Indonéziában. A két ország úgy döntött, hogy 500 millió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, megteremtve az intézményes lehetőségét annak, hogy a magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az infrastrukturális fejlesztésekben.

Ezt a pénzt a két állam fele-fele arányban adja össze.

Az alapot Magyarországon kezelik majd.

Az Eximbank hiteleinek felhasználásával 1,5 milliárd dollárnyi infrastrukturális beruházást tudnak végrehajtani magyar vállalati részvétellel Indonéziában - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte: a kereskedelmi forgalom alakulásán is látszanak a gazdasági kapcsolatok erősödésének jelei, hiszen a 200 millió dollárt is eléri a két ország egyéves kereskedelmi forgalma.

Az együttműködés érdekében százra növeli a kormány a Magyarországon tanulmányokat folytató indonéz hallgatók számát - tette hozza a külgazdasági és külügyminiszter.