Ő az USA legnagyobb adakozója

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás összegyűjtötte, kik az Egyesült Államokban a legnagyobb adakozók, és a győztes magasan a befektetési guru, Warren Buffett lett, simán megelőzve Bill és Melinda Gates alapítványát.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett nem csupán az USA legnagyobb hírű, és valószínűleg leginkább tisztelt befektetője, de mint egy friss felmérésből kiderült, a legnagyobb adakozója is.

A Berkshire Hathaway befektetési vállalat legendás alapítója ugyanis közel 15 milliárd dollárt adakozott 2014 és 2018 között

– derül ki a Forbes és a SHOOK Research közös felmérésből.

Ezzel Buffett maga mögé utasította az ezüstérmes Bill és Melinda Gates párosát. Külön érdekesség, hogy Buffett alapítványa (melyet főként a gyermekei irányítanak) leginkább a Bill és Melinda Gates alapítvány számára adakozott. Buffett az összeállítás szerint elsősorban olyan területeket támogatott a vagyonával, mint az oktatás, a társadalmi igazsságosság vagy a női jogok.

A felmérés azonban figyelmen kívül hagyta például a jótékonyságra tett ígéreteket, és csak azokat összesítette, amelyek valóban eljutottak a kedvezményezettekhez.

Így jött ki, hogy Buffett pontosan 14,7 milliárd dollárt adományozott, ami a 90 milliárd dolláros nettó vagyonának nagyjából 16 százaléka. Az ígéretek kizárása az ő esetében különösen fontos, mivel Buffett 2006-ban megfogadta, hogy teljes vagyonának több mint 99 százalékát fordítja majd fokozatosan jótékonysági célokra.

Warren Buffett idővel szinte a teljes vagyonát jótékonysági célokra fordítja Forrás: AFP/Paul Morigi

A Buffett közeli barátjának számító Gates család közel 10 milliárd dollárt adományozott ugyanebben az időszakban, ami nagyjából 9 százaléka a Microsoft alapító Bill Gates 110 milliárd dolláros nettó vagyonának. A házaspár neve alatt futó alapítvány egyébként széles körben támogat különböző területeket, beleértve az egészségügyet, az oktatást, a gazdasági fejlődést vagy a szegénység elleni harcot.

Az összesítésben az egyik kirívó adat, hogy a Walmart üzletlánc mögött álló Walton-család arányaiban elég keveset fordított a vagyonából adományokra, de még is így az ötödik helyet szerezte meg a sorban.

A 181 milliárdos családi összvagyonnak mindössze 1,3 százalékát teszi ki az a 2,3 milliárd dollárt, melyet jótékonyságra költöttek a Walmart-örökösök.

A listán csupán 12. lett a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és felesége Priscilla Chan is, akik 1 milliárd dollárt fordítottak jótékonysági célokra – ez a 82 milliárd dolláros vagyonuk 1,2 százalékát teszi ki.