A LOT lengyel légitársaság anyavállalata, a Polska Grupa Lotnicza (PGL) vásárolja meg a Condor légitársaságot, a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségét – közölte az állami tulajdonban lévő PGL és a Condor.

A vételárról nem szól a közlemény. Azt viszont kiemelték, hogy a PGL stratégiai befektetőként jelenik meg, és tartósan biztosítja a Condor jövőjét.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

A lengyel állami cég a LOT és a Condor révén az egyik legnagyobb európai légiközlekedési konszern lesz, évente több mint 20 millió utast szolgál majd ki – hangsúlyozták.

A Condor úgynevezett szabadidős légitársaság, üdülőhelyekre közlekedtet járatokat. Az 1955-ben alapított vállalkozás 2009-ben került a Thomas Cook-csoporthoz. Nyereségesen működik, de a brit tulajdonos tavaly őszi csődje miatt nehéz helyzetbe került, amelyből a német állam mentette ki egy 380 millió eurós (127 milliárd forint) áthidaló hitellel.

 A Condor mintegy ötezer főt foglalkoztat, és nagyjából 50 repülőgépet üzemeltet. Megvásárlására a német Lufthansa-csoport és az ugyancsak német TUI Fly szabadidős légitársaság is pályázott. Vételára szakértői becslések szerint 250-300 millió euró lehet.

Milliárdokért rendel repülőgépeket az Emirates légitársaság

Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága megállapodást kötött az amerikai Boeing repülőgépgyártóval, hogy 30 darab Boeing 787-9 Dreamliner repülőgépet vásárol. A hírt a két vállalat a Dubai Air Show-n jelentette be - írja a CNBC. A közepes méretű, széles testű, 787-9 típusú sugárhajtású repülőgép a Boeing Dreamliner nagyobb és hosszabb távú változata, ami akár 330 utast is képes szállítani.

Rafał Milczarski, a PGL igazgatótanácsának az elnöke Frankfurtban bejelentette, hogy az átvételt követően az új tulajdonos a lehető leghamarabb le kívánja cserélni a német Condor légitársaság nagy hatósugarú repülőgépeit.

A Condor 16 nagy hatósugarú Boeing B767 repülőgéppel rendelkezik, amelyek lényegesen több üzemanyagot fogyasztanak a kereskedelmi forgalomban már üzemelő legmodernebb gépeknél. A lengyel LOT például 15 Boeing B787 Dreamliner géppel rendelkezik, amelyek húsz százalékkal fogyasztanak kevesebbet.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Mivel a Condor nagy távolságú járatainak az üzemeltetéséhez a kanadai Air Transat légitársaságtól is bérelt gépeket, ezért a nagy hatósugarú flotta lecseréléséhez legalább húsz modern gépet tervez beszerezni az új tulajdonos.

Nagy terveink vannak (a Condor légitársasággal), de biztosítanunk kell, hogy ezek kifizetődők is legyenek" – fogalmazott Rafal Milczarski.

Elmondta: új országokat is be kívánnak vonni a Condor járathálózatába. Kézenfekvőnek tűnik a svájci és az osztrák piac, de lengyel utazási irodák mellett szemet vetettek az üdülési céllal Magyarországról külföldre utazni kívánók kiszolgálására is.