Vágólapra másolva!
Egyre több gyógyszert helyeznek a szelektív hulladékba a magyarok, tíz év alatt kétszer akkora mennyiséget ért el ez a begyűjtés, 2010 óta 2500 tonna gyógyszerhulladéktól váltunk meg országszerte.
Vágólapra másolva!

– Ennek az az oka, hogy egyre több ember figyel oda a környezetére, egyre többen értesülnek a gyógyszerhulladék-gyűjtő rendszer működéséről – nyilatkozta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke. Ugyan vannak bizonytalanok, akik nem pontosan tudják, hogy mit és hová lehet gyűjteni szelektív hulladékként, de még mindig jobb, ha tájékozódunk, és elkülönítjük ezeket a hulladékokat, mintha a szokásos módon válnánk meg tőle, mivel az veszélyes.

Ma már jogszabály szól arról, hogy a lejárt, vagy fel nem használt készítmények gyógyszerhulladéknak számítanak és ezeket szelektíven kell gyűjteni.

A gyógyszereket szelektív gyűjtőbe kell kidobni, nem pedig a vegyes szemétbe Forrás: Steve Buissinne / Pixabay

Sokan tudják, hogy ezeket a gyógyszertárak átveszik, de nem mindent.

A jogszabály két csoportba sorolja a hulladékokat. Az egyik csoportba a tabletták, kapszulák, szirupok, kenőcsök tartoznak, míg a másik csoportba a veszélyesebb termékek, melyek sérülést vagy fertőzést okozhatnak. Ilyenek az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek. Az első csoportba tartozó termékek adhatók le a gyógyszertárba, míg a másik csoportba tartozó termékektől egy külön erre szolgáló gyűjtőhelyen kell megválnunk.

Ezekről az átvételi pontokról a legközelebbi kórháznál vagy szakrendelőnél kell érdeklődni.

A felsorolt helyeken kívül is találhatók begyűjtőpontok, például patikán kívüli gyógyszerárusító helyeken, köztük az ilyen profillal is dolgozó töltőállomásokon is találkozhatunk a begyűjtésre szolgáló zöld konténerekkel.

Országszerte egyébként összesen 4166 gyűjtőpont áll rendelkezésre és ebből csak mintegy 2300 a gyógyszertár.

Nagyon fontos a kétféle csoport közötti szelekció: az első csoportba tartozó gyógyszerek közé soha ne dobjunk a második, veszélyesebb termékek közül, beleértve a törött üveget vagy az injekciós tűt, infúziós szereléket is.