Mi lesz a svájci frankkal?

új 1000-es svájci frank
A detail image of the new 1000 Swiss francs note on view during a press conference on March 5, 2019 in Zurich. - The banknote is currently the most valuable banknote in the world. (Photo by Michele LIMINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem mindenki örül Kína és az USA közeledésének. A kereskedelmi megállapodással párhuzamosan az amerikai pénzügyminisztérium visszavonta a Kínát illető deviza-manipulátor megnevezést, a jelenlegi amerikai adminisztrációtól pedig arra lehet számítani, hogy hamar új célpont után néznek - derül ki a K&H Bank pénzpiaci elemzéséből. Az egyik lehetséges kiszemelt Svájc, amelyet „figyelőlistára" tettek az amerikaiak - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Svájc közel 10 százalékos folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy sokkal több árut és szolgáltatást exportál, mint amennyit importál.

Ráadásul a többletük meghatározó része (22 milliárd dollár) pont az USA-val szemben keletkezik.

Az amerikai logika szerint ez könnyen ráfogható arra, hogy Svájc szándékosan gyengíti a frankot és ezzel jogosulatlan előnyre tesz szert.

Izgalmas lehet a svájci frank árfolyammozgása a közeljövőben Forrás: AFP/Michele Limina

A svájciak szeretnék elkerülni, hogy az USA rájuk akassza a deviza-manipulátor címkét, hiszen az egyet jelentene a kereskedelmi egyezményük újratárgyalásával, ami egy exportra ennyire erősen támaszkodó ország számára nagy áldozatokkal járhat.

Egy kedvelt befektetési forma, amivel sokat kereshetünk

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) manapság az egyik legkeresettebb pénzügyi termékek, amelyeket a közelmúltban a kisvállalkozások számára hoztak létre. Széleskörű előnyöket kínálnak, és ha gondosan válogatjuk ki őket, kiváló eszközt jelenthetnek befektetési céljaink elérésére. Az ETF jelentése magyarul tőzsdén kereskedett alapok; egy olyan értékpapír-csoportot jelentenek, amelyet a tőzsdén, egy brókercégen keresztül lehet megvenni vagy eladni.

Úgy tűnik, a veszélyt érzékelte a Svájci Nemzeti Bank (SNB) is, és novembertől mellőzi a svájci frank gyengülését segítő műveleteit, annak ellenére, hogy a devizájuk erősödött.

A spekulánsoknak is feltűnt az SNB „inaktivitása", és ezért

elkezdték kiépíteni a frank erősödésére szóló pozíciókat.

A Svájci Nemzeti Banknak ilyen körülmények között két választása maradt: vagy továbbra is a partvonalról nézi, hogy a frank tovább erősödik, ami nem tesz jót az exportjuknak, vagy közbeavatkozik, és vállalja a kockázatot, hogy az USA célkeresztjébe kerül - egyik sem tűnik vonzó választásnak. Érdemes lehet tehát figyelni a svájci frank árfolyammozgásait az elkövetkező időszakban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!