Tarolt a szuperállampapír

új forint bankjegyek
Vágólapra másolva!
2019-ben is fókuszban voltak a lakossági állampapírok a megtakarítási piacon. Egy év alatt 1558 milliárd forinttal emelkedett az állományuk, amely év végén meghaladta a 9074 milliárd forintot. A negyedik negyedéves növekedés 281,5 milliárd forintot tett ki - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss közleményéből.
Vágólapra másolva!

A 2019-es év kiemelkedő eseménye volt az állampapírpiacon a Magyar Állampapír Plusz dematerializált és nyomdai változatának a bevezetése.

Együttes értékesítési volumenük megközelítette a 3239 milliárd forintot, ami az év során a minimális visszaváltásokat is figyelembe véve 3196 milliárd forintos nettó értékesítést jelentett.

Az utolsó negyedév állománynövekedése 1072 milliárd forintot tett ki.

Hatalmas mennyiségben vásárolt tavaly az új állampapírból a magyar lakosság Forrás: Shutterstock

A Babakötvény állománya az utolsó negyedévben 9 milliárd forinttal emelkedett, amiből

a decemberi 5,7 milliárd forintos növekedés példa nélküli a 2013-ban megkezdett értékesítés óta.

Minden idők legsikeresebb befektetési terméke lehet a szuperállampapír

A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítással rendelkezők számára meggyőzőek a "szuperállampapír" kínálta előnyök, és hihetetlen mennyiségű összegeket csoportosítottak át ebbe az új befektetési lehetőségbe.

A Prémium Magyar Állampapír nagymértékű állománycsökkenése mögött - a lakossági visszaváltáson és lejáratokon túl - a bankok számláiról megvalósult 194 milliárd forint értékű visszavásárlás, és mintegy 40 milliárd forint mennyiségben egyéb, nem lakossági befektető birtokából lejáró összeg áll.

Forrás: ÁKK

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont négy állampapír állománycsökkenésének eredményeként a negyedik negyedéves növekedés 281,5 milliárd forintot tett ki.