New York városi tanácsa megszavazta, hogy nem lehet csak készpénzmentes kasszákat nyitni – az éttermek és üzletek kötelesek elfogadni a készpénzt is – írja az ABC News.

A New York-i törvényhozók a héten szavazták meg az üzletek és éttermek készpénz elfogadási szabályozását. A döntés azért született, mert azok a vállalkozások, amelyek csak bankkártyát fogadnak el gyakorlatilagmegkülönböztetik azokat a New York-i embereket, akik nem rendelkeznek bankszámlával.

IllusztrációForrás: AFP/William Edwards

Corey Johnson, a városi tanács elnöke elmondta, hogy 43-3 szavazattal döntöttek a törvényjavaslatról.
Azok a vállalkozások, amelyek elutasítják a készpénzt, ezer dolláros (304 ezer forint) bírságot kapnak az első jogsértés után, majd a következő alkalommal a bírság már 1.500 dollár (456 ezer forint) lesz. Az intézkedés várhatóan év végén lép hatályba.

Rekordszámú üzlet zárt be New Yorkban

New York városában 2019-ben 307 üzletet zártak be az előző évhez képest, ami 3,7 százalékos, rekord nagyságú boltbezárást jelent a város történetében a State of the Chains jelentés szerint - írja a Business Insider. Míg tavaly 8.136 üzlet működött a városban, addig idén év végéig 7.832 üzlet, ez rekord számú üzletbezárást jelent.

A döntés értelmében az üzletek sem számolhatnak fel magasabb díjat a készpénzes fizetések miatt.
A készpénz nélküli modell támogatói szerint az előnyök között szerepel a nagyobb hatékonyság és a lopás kockázatának csökkenése.

A Chopt étteremlánc New Yorkban 18 éttermet üzemeltet, és csak bankkártyás fizetést fogadnak el, ám ennek ellenére a cég anyavállalatának vezérigazgatója, Nick Marsh elmondta, hogy be fogják tartani a törvényt.

IllusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

Nem New York az első város az Egyesült Államokban, ahol megtiltották a kizárólagos bankkártyás fizetést, korábban már Philadelphia is betiltotta a kizárólag készpénzmentes boltokat, majd San Francisco és New Jersey is követte őket. Ráadásul Massachusetts államban már 40 éve él a törvény, miszerint mindenhol kötelező elfogadni a készpénzt.