Új 100 forintos érmék jönnek

100 forint, száz forintos érme, pénz, aprópénz
Vágólapra másolva!
2020 második negyedévében kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

Az MNB 2019. október 1-én új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmét bocsátott ki. Az új 100 forintosok külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak,

az alapanyaguk acél helyett azonban réz-nikkel-cink ötvözet, ami a tapasztalatok szerint az automatákban stabilabb működést biztosít az acél alapanyagú érmékkel szemben.

A módosítást követően a jelenleg használt 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak.

Hamarosan érkeznek az új 100 forintos érmék Forrás: Shutterstock

Az érmeelfogadó automaták felkészítése már az elmúlt év októberétől megkezdődött az új 100 forintosok kezelésére. Az MNB ismételten felhívja minden olyan érmeelfogadó automata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették ezt meg – készítsék fel a berendezéseiket az új 100 forintos érmék elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták használata.

Itt az új 10 ezer forintos érme

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10.000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Eötvös Loránd tiszteletére, halálának 100. évfordulója alkalmából. Az érmekibocsátás főhajtás a 19. századi magyar fizikus, a torziós inga egyik feltalálója és tökéletesítője előtt, aki vallás- és közoktatásügyi miniszterként, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökeként is tevékenykedett.

Az új alapanyagú 100 forintosok automatákban történő elfogadásához szükséges beállítások elvégzéséhez az üzemeltetők az MNB-től tesztérméket igényelhetnek egyszerű címletváltás keretében. A tesztérmék átvételének módjáról és az új alapanyagú 100 forintosokkal kapcsolatos további részletes információk az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán találhatók: https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme/ermeink/uj-alapanyagu-100-forintos-ermek.