Új híd épül a Tiszán

Vágólapra másolva!
Jelenleg kompos átkelés biztosított az országhatár és a Tisza által körbezárt Lónya lakosai számára Tiszamogyorós felé, ahol új Tisza híd épül. A tervezésbe most fog bele a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Vágólapra másolva!

Létezik egy pár kilométeres szélességű sávba összezárt terület Magyarország észak-keleti csücskében, melyet a déli irány kivételével körbezár a Tisza és az Ukrajnával közös országhatár. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez tartozó Lónya és Mátyus települések lakói azonban hamarosan fellélegezhetnek, hiszen a jelenlegi kompos átkelést egy új Tisza híd fogja felváltani, mely összeköti majd a településeket érintő 4113-as számú út két tiszaparti oldalát.

Ez állandó átjárást biztosít majd a 7 kilométerre lévő Mándok és a városban megálló vasút felé is, mely további eljutást biztosít Záhony és Vásárosnamény irányába.

Az építendő Tisza híd és környezete a NIF Zrt. térképén Forrás: NIF Zrt.

Aki nem akar jelenleg a - eleve csak jégmentes időszakban közlekedő - komphoz igazodni Lónyánál, vagy tőle délebbre Tiszaadonynál,

az csak a 41-es számú út hídján kelhet át a Tiszán nyugati irányba, amiért akár 24 kilométert is autózhat délre.

Ezt az állapotot szünteti meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., amely egy 200 méteres híd tervezését indította el Lónya és Tiszamogyorós közt.

A létesítendő híd helyének képe a Tiszán Lónya és Tiszamogyorós között a Google Térképen 2012-ben Forrás: Google Térkép

A híd közbeszerzési eljárása befejeződött, ez alapján a Magyar Állam beruházásával és a UNITEF' 83 Zrt. tervezésével elindulhat a 4113. jelű összekötő út 4+023 km szelvényében, a Tiszamogyorós és Lónya között létesítendő új Tisza-híd tanulmánytervének és környezeti hatástanulmányának elkészítése.

A 2x1 sávos új közúti híd mellett a hozzá csatlakozó úthálózat korrekció létesítését is előkészítik. Az előkészítés során elvégzik a várható forgalmi igények hatékony kiszolgálásának vizsgálatát, elkészítik a tanulmánytervet és a Környezeti Hatástanulmányt, valamint lefolytatják a környezetvédelmi engedélyezési eljárást.

Forrás: Nif.hu