A britek meglepő módszere a városi légszennyeződés szűrésére

Go-Ahead levegőszűrős buszok
Vágólapra másolva!
Az 5000 buszból álló flottát működtető brit Go-Ahead társaság 11 új autóbuszt állít forgalomba Anglia több városában, amelyek menet közben megszűrik a levegőt.
Vágólapra másolva!

A közösségi közlekedés sokkal környezetbarátabb megközelítés, mint egy gépjármű, amelyet a Go-Ahead még inkább meg akar fejelni azzal, hogy új autóbuszait három szűrőből álló tetőtéri szűrőrendszerrel szereli fel, amely

kiszűri a levegőből a szennyeződést, közte az ultrafinom részecskéket is.

A Go-Ahead a Pall Aerospace-szel, a kereskedelmi és katonai repülőgépek szűrőrendszerének gyártójával működött együtt a szűrési technológia fejlesztése során.

A buszok idén nyáron állnak forgalomba Plymouthban, Newcastle-ben, Manchesterben, Crawley-ban és Brightonban, miután az első teszt Southamptonban igen jól sikerült.

Az autóbusz 3,2 millió köbméter városi levegőt tisztított meg száz nap alatt.

A Go-Ahead tetőre szerelt légszűrővel ellátott teszt autóbusza Southamptonban - 3,2 millió köbméter városi levegőt tisztított meg száz nap alatt Forrás: Twitter/The Go-Ahead Group

Az autóbuszok bár nem elektromosak, hanem dízelüzeműek, azonban a motorok megfelelnek az Európai Unió által elfogadott "Euro 6" szabvány előírásainak.

- nyilatkozta David Brown, a Go-Ahead vezérigazgatója.

Noha a Go-Ahead az Egyesült Királyságban az első olyan cég, amely levegőszűrő buszt fejlesztett ki, a világon nem ez az első ilyen jármű. A tetőtéri levegőszűrő rendszerrel felszerelt autóbuszokat még 2018-ban állították üzembe Delhiben, a város levegő-szennyezettségének csökkentése érdekében. Az öt autóbuszt a Manav Rachna Innovációs és Inkubációs Központ fejlesztette ki egy kísérlet részeként. Az indiai Környezetvédelmi, Erdészeti és Klímaváltozási Minisztérium szerint további harminc buszt terveznek forgalomba állítani a jövőben.

Forrás: Tbsnews.net