Forgalomba kerül a brexit-érme

2020.01.27. 14:07

Sajid Javid brit pénzügyminiszter bemutatta azt az 50 pennys érmét, melyet az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásának alkalmából verettek - írja a BBC.

Pénteken debütál a britek körében a készpénzforgalomba kerülő brexit-emlékpénz, melyet most mutatott be a pénzügyminiszter, akitől maga az ötlet is származik. Sajid Javid egyébként korábban már rendelt egy adagot abból, amelyen a korábban biztos kilépési dátumnak tartott 2019. október 31-e szerepelt, ám mivel végük a brexit végrehajtása idén január 31-re tolódott, nagyjából egymillió darab érmét kellett beolvasztani és a fémet újra felhasználni.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

A végleges érmén a "Béke, gyarapodás, és barátság minden nemzettel" felirat szerepel, valamint a 2020. január 31-i dátum.

A pénzügyminiszter az első példányokat már meg is kapta a Királyi Pénzverdétől, abból egyet még a hét folyamán Boris Johnson miniszterelnöknek fog átnyújtani. A britek egyébként pénteken találkozhanak majd az új, 50 pennys érmével, amikor nagyjából három millió darabot öntenek abból a készpénzforgalomba. Ezt a mennyiséget az év későbbi szakaszában további hét millió követi.

Az érme bemutatásához kapcsolódó fontos esemény, hogy pénzverde Dél-Walesben január 31-én 24 órán át különleges nyitott kapus napot tart, amikor is a látogatók saját brexit-emlékérmét verethetnek maguknak, sőt, ők maguk is előállíthatják azt.

A pénzügyminiszter azzal indokolta az érme veretését, hogy az EU elhagyásával fordulóponthoz ért az ország történelme, és új fejezet kezdődik abban.