Jeff Bezos volt felesége rengeteg Amazon-részvényt adott el

2020.01.28. 18:29

Jeff Bezos volt felesége, MacKenzie Bezos, 400 millió dollár értékben adott el Amazon-részvényeket, amit volt férje, Jeff Bezos jelentett be a tőzsdefelügyeletnek, aki válási megállapodásuk értelmében szavazati jogot gyakorol az asszony tulajdonában álló részesedési papírok felett - írja a CNBC.

MacKenzie Bezos a válás után 19,7 millió vállalati részvénnyel rendelkezett, ebből most mintegy 200 ezren adott túl, 400 millió dollár értékben. Ez a teljes részesedéséhez képest ha nem is elenyésző, de mindenképpen nagyságrendileg kisebb összegnek számít: a tranzakció után MacKenzie Bezos vagyona továbbra is megközelíti a 36 milliárd dollárt, amivel előkelő helyen marad a milliárdosok listáján.

Válásakor a világ leggazdagabb emberével zárult le a házassága, megállapodásuk értelmében az Amazonból 4 százaléknyi tulajdonrészt kapott, ami egycsapásra a világ egyik leggazdagabb nőjévé tette.

Jeff Bezos és MacKenzie Bezos még házasokkéntForrás: AFP/Jorg Carstensen

Egyelőre nincs pontos információ arról, mi lesz a 400 millió dollár sorsa.

Igen valószínű azonban, hogy a pénzt MacKenzie Bezos filantróp tevékenységre fordítja. Mint ismert, válása után kötelezettséget vállalt arra, hogy vagyonának felét jótékony, illetve társadalmilag hasznos célokra fordítja, és ezért máris azt valószínűsítik, a részvényekért kapott pénz is ilyen ügyekre kell. MacKenzie Bezos több, részben saját vagy volt férjével közösen létrehozott alapítvány, illetve jótékonysági szervezet munkájában vállalt eddig is fontos szerepeket.