Hónapok óta nem kapott ekkora pofont a Wall Street

Horizontal FLAG WALL STREET (FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange.
Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported t
A Wall Street időt kér
Vágólapra másolva!
Október óta nem látott eséseket szenvedtek el hétfőn az amerikai tőzsdeindexek, ahogy a befektetők világszerte megrémültek a kínai koronavírus lehetséges hatásaitól. Ráadásul egy elemzés azt is kimutatta, hogy az amerikai vállalatok különösen sérülékenyek lehetnek a vírusból adódó gazdasági kockázatokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Kemény mínuszok csaptak le hétfőn a világ tőzsdéire, beleértve a Wall Streetet is. A Dow Jones Industrial Average 1,6 százalékos (453,93 pont) csökkenéssel 28 535,80 ponton zárt, míg az S&P 500 szintén 1,6 százalékos eséssel 3 243,63 ponton, a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq Composite pedig 1,9 százalékos süllyedéssel 9 139,31 ponton fejezte be a kereskedést. Mindhárom mutató záróértéke magasabb volt egyébként, mint a napon belül elért mélypont.

A Dow és az S&P 500 október 2-a óta nem produkált ilyen rossz napot, míg a Nasdaq esetében a hétfői volt a legrosszabb kereskedési nap augusztus 23-a óta.

A részvényindexek ráadásul a megelőző napokban is folyamatos eséseket mutattak, ahogy a világpiacok egyre nagyobb aggodalmakkal figyelik a kínai koronavírus terjedését, és az ezzel kapcsolatos piaci és makrogazdasági hatásokat.

A jegybank közbelép?

Az elemzők azonban egyelőre elég vegyesen ítélik meg, hogy merre mehet tovább a Wall Street a következő időszakban.

Abban azonban viszonylagos egyetértés van, hogy nagyobb pánikra és zuhanásra nem kell készülni.

Ezt erősíti meg, hogy közép-európai idő szerint kedd délelőtt az amerikai határidős jegyzések már 0,5 százalék körüli pluszban voltak.

Az S&P 500 részvényindex teljesítménye az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Michael Wilson, a Morgan Stanley amerikai részvénystratégája például jelezte, október óta az első korrekciós időszakban vagyunk, de a süllyedés várhatóan nem haladja meg az 5 százalékot. Különösen azért, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden kezdi meg a kétnapos tanácskozását, és minden esély megvan arra, hogy a központi bank kellően támogató hangot üt majd meg ahhoz, hogy megnyugtassa a befektetőket.

Ezzel együtt van olyan elemző, aki szerint téves azt gondolni, hogy az amerikai részvénypiac számára a koronavírus – vagy akár a feszült közel-keleti helyzet – jelenti a legnagyobb kockázatot. Art Hogan, a National Securities vezető stratégája a CNBC-nek úgy nyilatkozott, a jelenlegi piac lényegében a tökéletességre van beárazva.

Ez azt jelenti, hogy olyan magas árak uralkodnak az amerikai tőzsdén, hogy a befektetők minden egyes negatív hírre élesen reagálnak.

Ezzel együtt Hogan kiemelte, szerinte az S&P 500 index nem fog 3-5 százaléknál nagyobb mértékben csökkenni, és most minden korrekció vásárlási lehetőséget jelent.

Sérülékeny szektorok

Mindeközben a CNBC elemzése rámutatott, hogy az amerikai vállalatok különösen sérülékenyek lehetnek a koronavírus negatív hatásaival szemben. Nem véletlen, hogy a szakértők sorra adják ki a figyelmeztetéseiket a kiskereskedelmi cégekre, az éttermekre és a szállodaláncokra, melyek számára Kína komoly bevételi forrást jelent.

A globális márkák közül például az Estée Lauder és a Nike egyaránt bevételeinek 17 százalékát szerzi Kínából minden évben.

A Credit Suisse számításai szerint a két vállalat 3-5 százalékos profitcsökkenéssel számolhat a következő negyedévben. A Nike részvénye egyébként 1,7, míg az Estée Lauder papírja 4 százalékot esett hétfőn. A ruházati szektorban számos más nagy név is erősen függ a kínai piactól, például a Tommy Hilfiger vagy a Calvin Klein.

A világgazdaságot is térdre kényszerítheti a koronavírus?

Egyre komolyabb aggodalmakat okoz világszerte a kínai koronavírus, amely az ázsiai országban már egészségügyi vészhelyzetet eredményezett. A betegség elkezdte éreztetni a negatív gazdasági hatásait Kínában, és a kérdés most az, a világgazdaságot is magával ránthatja-e a pánik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bár bejelentette, hogy Kínában vészhelyzetet eredményezett a több mint 80 ember halálát okozó koronavírus, a szervezet globális vészhelyzetet egyelőre nem hirdetett ki.

A szállodaláncok esetében az utazási korlátozások és a turizmus beszakadása jelenti az alapvető problémát. A Citi elemzői hangsúlyozták, a nagy amerikai szállodaláncoknak hatalmas kitettségeik vannak Kínában. Nem véletlen, hogy a Marriott, a Hilton, valamint a Hyatt Hotels részvényei egyaránt több mint 6 százalékot estek az elmúlt öt kereskedési nap során.

A kaszinók sem fogják megúszni a zuhanásokat, különösen, hogy a Makaóba érkező vendégek száma 60 százalékkal volt alacsonyabb az idei kínai holdújévi ünnepi szezon harmadik napjáig, mint egy évvel korábban.

Ennek tudható be, hogy az olyan nagyvállalatok papírjai is 8 százalék körüli eséseket produkáltak hétfőn, mint a Wynn Resorts, a Las Vegas Sands vagy az MGM Resorts International.

Végül az éttermek esetében szintén az utazási korlátozások, illetve a kényszerű bezárások nehezítik az iparág szereplőinek helyzetét Kínában. Az amerikai cégek közül a McDonald's, a Starbucks, valamint a Yum China is arra kényszerült, hogy becsukja egyes üzleteit az országban – válaszul a vírus terjedésére.

Az elemzők szerint a Starbucksot érinthetik a legrosszabbul a fejlemények. A vállalat ugyanis összbevételének nagyjából 10 százalékát realizálja Kínában, míg a működési nyereségének akár 15 százaléka is származhat az országból. A McDonald's összesen nagyjából 3000 üzlettel rendelkezik a világ második legnagyobb gazdaságában.