Kiírták a közbeszerzési tájékoztatót a Budapest-Kolozsvár között tervezett nagysebességű vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányára. Az erdélyi város és Budapest között kiépülő vasútvonalon akár 350 kilométeres óránkénti sebességgel is közlekedhetnek majd a vonatok, drasztikusan csökkentve a jelenlegi utazási időt.

A hagyományostól eltérő speciális, nagyobb teljesítményű, nagyobb kapacitású vonatok a 250-300 kilométer közötti hosszúságú, újonnan építendő vasúti pályán jellemzően 250, 300, vagy 350 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedve, évente legalább félmillió utast szállíthatnak majd.

A vasútvonal két végének intermodális közösségi közlekedési csomópontokhoz kell csatlakozniuk, azaz többféle közösségi közlekedési eszközre lehet majd átszállni.

Új, nagysebességű vasúti összeköttetés jöhet létre Budapest és Kolozsvár közöttForrás: MTI/Illyés Tibor

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ajánlatkérő által kiírt közbeszerzési tájékoztató szerint a fejlesztés során speciális műtárgyak jönnek majd létre a nagyobb folyók és folyamok mentén, - külön kiemelve Tiszát, a Köröst és a Szamost -, továbbá a nagy forgalmú közutak keresztezésénél, a városi környezetben, illetve a nehéz domborzati viszonyok között, ahol hidak és alagutak készülhetnek.

A meglévő vasútvonalakat csak részben használnák fel a mintegy 250-300 kilométeres vasúti pálya tervezése, illetve kiépítése során.

A nyertes ajánlattevőnek a költség-haszon elemzést is el kell végeznie a vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről szóló 1151/2018. (III. 26.) kormányrendeletnek megfelelően.

A részvételre jelentkezni - a kiírási feltételeknek megfelelő pályázóknak - 2020. február 26-ig lehet, a nyertes ajánlattevőnek 540 nap, azaz nem egészen másfél év áll majd a rendelkezésére a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, mely határidő nem hosszabbítható meg.

A jelenlegi vasúti összeköttetéssel viszonylag hosszú a menetidő. A nagy sebességet biztosító új vasútvonalon - a megállóhelyek számától függően - a menetidő a töredékére rövidülhet.

Forrás: Europa.eu